Депутати виступили проти московської церкви та закликали зробити аналогічно й Верховну Раду на Вінниччині

Вчора, 28 квітня, Вінницька обласна та міська ради ухвалили звернення до Парламенту про заборону діяльності московського патріархату в Україні.

Питання про діяльність російської церкви розглянули депутати обласної та міської рад на чергових сесіях. Основний акцент звернень до Верховної Ради України стосується необхідності невідкладно ухвалити закони, які б на рівні держави остаточно поставили крапку в діяльності церкви московського патріархату. У зверненнях депутати нагадують про два законопроєкти, які вже зареєстровані в Парламенті: «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій».  

17 квітня на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, релігії, культури, молоді та спорту депутати розглянули проєкт рішення «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій на території Вінницької області», доопрацювали його та подали на розгляд сесії обласної ради.

28 квітня під час сесії депутати Вінницької обласної ради підтримали рішення щодо звернення про заборону діяльності УПЦ московського патріархату. Рішення ухвалили 58 голосами «за».

Крім того, рішенням Вінницької обласної ради передбачено припинити договори оренди майна, споруд та земельних ділянок, що є спільною власністю територіальних громад  області з релігійними організаціями Української Православної Церкви в єдності з московським патріархатом та іншими релігійними організаціями, керованими з території держави-агресора.

Також Вінницькій обласній військовій адміністрації рекомендовано здійснити інвентаризацію земельних ділянок та наявних релігійних споруд, що перебувають у державній, комунальній та приватній власності і передані в користування релігійним організаціям Української Православної Церкви московського патріархату та іншим подібним релігійним організаціям.

«Сьогоднішнє рішення є логічним продовженням попереднього рішення, ухваленого в листопаді», — зауважив перед голосуванням голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий.

Він нагадав, що у листопаді 2022 року Вінницька обласна рада висловила свою принципову позицію з цього питання, запропонувавши Верховній Раді України заборонити на території країни діяльність Української православної церкви московського патріархату та інших релігійних організацій з центром у країні-агресорі. Однак і досі в Україні функціонує керована з росії церква, яка поширює ідеологію ворога, підтримує військову агресію росії проти України, пропагує «руський мір» та виправдовує військові злочини окупантів проти мирного населення. 

Перед затвердженням рішення, було внесено та затверджено доповнення, яке стосується територіальних громад. Зокрема, щодо припинення договорів оренди земельних ділянок та нерухомого майна, що є власністю громад із релігійними організаціями УПЦ.

Рішення в цілому підтримали 58 депутатів, із присутніх 60.

«Своє слово обов’язково має сказати Верховна Рада. Саме на рівні держави мають бути врегульовані питання неможливості існування релігійних організацій, які підтримують окупанта. У московської агентури не повинно бути жодної можливості для реваншу. Для цього потрібен закон. Тож ми вдруге звернулися до парламенту та закликали народних депутатів невідкладно розглянули відповідні законопроєкти», —  сказав Вячеслав Соколовий.

Аналогічне звернення до Верховної Ради України ухвалила 28 квітня Вінницька міська рада. За нього проголосували 40 депутатів.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що під час повномасштабної війни і досі є прояви того, що зберігається міцна єдність деяких священників із московською церквою.

«На жаль, навіть у деяких селах доходило до того, що ще із 2014 року священники московського патріархату відмовлялися відспівувати загиблих. Це почало проявлятися під час активної фази російсько-української війни», — сказав Сергій Моргунов.

Він додав, що депутати Вінницької міської ради звертаються до Верховної Ради, щоб прийняти на законодавчому рівні відповідні проєкти, де будуть регулювати ці взаємовідносини.

«На жаль, деякі представники вказаної церкви далеко не є патріотами України. І вони продовжують впливати на розум та душі людей», — підсумував вінницький міський голова.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin