Сергій Моргунов – Вінниця підписала угоду про співдружність з латвійським містом Вентспілс

Комунікація між обома містами розпочалось з ініціативи представників муніципалітету Вентспілс, які виявили бажання налагодити партнерство з Вінницею.

14 вересня громади формалізували зв’язки, уклавши угоду про співдружність.

В угоді зафіксовано, що сторони прагнуть розвивати тісніші двосторонні відносини через обмін досвідом та муніципальними практиками у різних напрямах соціально-економічної сфери.

Йдеться про потенційну співпрацю у сфері культури, освіти, екології, відновлювальної енергетики, цивільного захисту, розвитку бізнесу, зокрема у галузі інформаційних технологій.

«Ми завжди прагнули залучати кращі європейські практики, і це стає особливо актуальним для повоєнного відновлення нашої країни. Вентспілс вважається одним з найбільш інноваційних міст Латвії. І я упевнений, що наші громади знайдуть точки дотику Ми також можемо поділитися своїм досвідом з латвійським муніципалітетом. Адже закордонні партнери визнають, що в нас теж є чому повчитися і це приємно. Це свідчить про те, що ми недарма працювали для впровадження тих чи інших практик, сервісів, технології тощо», – наголосив міський голова Сергій Моргунов.

Вентспілс вважається одним з найбільш прогресивних міст Латвії. У Вінниці теж займались цими питаннями у мирний час відповідно до Стратегії розвитку міста 3.0.

Очільник Вентспілса Яніс Вітоліньш розповів, що 85% коштів, які залучаються на розвиток міста, – це європейські гранти і лише 15% спрямовують з бюджету.
Латвійці готові поділитися досвідом залучення додаткових ресурсів і з Вінницею.

«У нас дуже великий досвід роботи із потенційними інвесторами – вже понад 25 років. Ми є одними з самих активних самоуправлінь у Латвії по залученню коштів із різних європейських фондів. Ми цю роботу почали ще до входження в Євросоюз – в той період, в якому знаходиться Україна. Статус кандидата вже дає можливість залучення різних фінансових інструментів», – говорить очільник Вентспілса Яніс Вітоліньш.

Латвія є членом Євросоюзу з 2004 року. Ця балтійська країна завжди підтримувала нашу країну на шляху євроінтеграції, а з 2014 року допомагає у боротьбі з росією. Сейм Латвії також визнав Росію державою-спонсором тероризму.

«Ви боретесь не тільки за себе, не тільки за свою свободу, а й за свободу нашої країни, Прибалтики і частини Європи», – говорить голова Вентспілської міської ради Яніс Вітоліньш.

Також латвійські партнери розповіли, що з початку повномасштабної війни, Вентспілс прихистив близько 600 українців, серед них є і вінничани, і саме в родині з Вінниці народилась дитина.

Як зазначив очільник громади Сергій Моргунов дана угода про співпрацю сприятиме розвитку нашого міста серед європейського громадянського суспільства. Адже латвійські друзі під час онлайн-зустрічі зазначили, що Вінниця теж має свої сильні сторони. Тому співробітництво між муніципалітетами піде на користь обом громадам. Сергій Моргунов наголосив, що саме завдяки обміну думок і кращих практик можна досягти прогресивно позитивного результату.

«У вас серйозні успіхи в розвитку. Я впевнений у нашій співпраці. Ми бачимо, що у нас багато спільного», – говорить голова Вентспілської міської ради Яніс Вітоліньш.

«Сподіваюсь після нашої Перемоги, в яку латвійці вірять так само, як і українці, разом з Вентспілсом ми реалізуємо не один проєкт», – наголосив Сергій Моргунов.

Довідка:

Місто Вентспілс засноване в 1290 році. Є портовим містом, має вихід до Балтійського моря, берегова лінія складає 12 км.

Економіка міста представлена як традиційною портовою галуззю (перевалка нафти, вугілля, зерна, інших товарів і вантажів), так і сучасною переробною промисловістю, яка активно розвивається завдяки наявності вільної економічної зони «Вільний порт».

У місті розвинене культурне життя. Три роки тому збудовано сучасний концертний зал «Латвія», в якому також розміщена музична школа.

Влітку місто запустило ще один амбітний проект – Центр науки та інновацій «Візіум». Центр має 80 інтерактивних експонатів, які інтегровані в 22 навчальні програми для вивчення природничо-математичних дисциплін (STEM).

У місті функціонує університет прикладних наук, розвинена мережа дошкільних та загальноосвітніх закладів.

Муніципалітет приділяє велику увагу розвитку спорту, зокрема дитячого. У місті працює широка мережа спортивних комплексів і центрів, де діти і дорослі можуть займатись плаванням, баскетболом, тенісом, футболом, екстремальними видами спорту.

Місто позиціонує себе, як місто для сім”ї і сімейного відпочинку. Для цього підтримується відповідна інфраструктура: дитячі майданчики, прогулянкові парки і сквери, аквапарки.

В місті активно розвивають туризм. Незважаючи на доволі прохолодне Балтійське море, влітку Вентспілс наповнюють туристи із Латвії, Литви, Швеції та інших країн.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin