Вінницький краєзнавчий музей показав найбільш дивний експонат

У світі триває флешмоб #CreepiestObject. Під час карантину музейники з різник закладів діляться моторошними та дивними експонатами. У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї також поділилися незвичайним предметом із власних фондів. Мова про давньоруський спис, який селяни використовували, щоб різати свиней. 

Про це йдеться на офіційні сторінці музею у Facebook.

У 2019 році до закладу передали вістря списа, яке випадково знайшли жителі села Грушківці Калинівського району. Такий тип озброєння характерний для руських воїнів кінця Х–ХІІ ст.

“Але на початку ХХІ ст. йому знову довелося випити крові. Предмет зберігся у настільки чудовому стані, що до нього доварили стрижень з різьбою, зробили руків’я і почали використовувати як швайку для забою свиней,” – зауважує завідувачка сектору археології Вінницького обласного краєзнавчого музею Ольга Грабовська.

До слова, поряд з селом Грушківці збереглися залишки укріплень давньоруського часу. Городище було відкрите в середині ХХ ст. доцентом Вінницького педінституту кандидатом історичних наук Павлом Хавлюком. За даними досліджень, воно споруджене слов’янами у Х–ХІ ст. і використовувалось до періоду пізнього середньовіччя.

Нагадаємо, флешмоб CreepiestObject започаткували співробітники британського Йоркширського музею.

У Вінницькому краєзнавчому музеї приєдналися до світового флешмобу та розповіли про дивний експонат (Фото)
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin