Манікюрний салон та кав’ярня: у Вінниці створили унікальний проект для людей з інвалідністю

У Вінниці працює перший в Україні інклюзивний манікюрний кабінет. Послуги клієнтам тут надають майстрині з інвалідністю. «Кульбабка» — таку назву має міні-салон — унікальний соціальний проект, покликаний популяризувати ідею створення робочих місць для людей з інвалідністю не лише у Вінниці, а й в інших регіонах. Підготовка та відкриття манікюрного салону відбулись за підтримки проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проекту ПРОМІС) в рамках реалізації проекту «Соціалізація людей з інвалідністю через підприємницьку діяльність у Вінниці».

В Україні на сьогодні проживає близько 3 млн осіб з інвалідністю, понад 2 млн з них ‒ працездатного віку. Однак за даними Міністерства соціальної політики працюють лише приблизно 540 тис. таких людей. На жаль, поширеною є ситуація, коли люди з інвалідністю залишаються поза ринком праці, навіть маючи певну кваліфікацію. Однією з причин є те, що роботодавці не можуть запропонувати робоче місце, адаптоване до потреб людини з інвалідністю, і водночас не хочуть нести додаткові витрати на його облаштування. Також велика кількість роботодавців мають упередження щодо фізичної та психологічної здатності працівників з інвалідністю до виконання потрібного обсягу роботи.

Вінницька громадська організація молоді з інвалідністю «Гармонія», яка вбачає своєю місією розбудову інклюзивного середовища з рівними можливостями для кожної людини, вирішила вплинути на поточний стан справ у своєму місті та взялася за створення соціальних підприємств. Їхньою першою ластівкою, власне, і став манікюрний кабінет «Кульбабка».

«Серед клієнтів манікюрного салону «Кульбабка» є ті, хто приходить намірено підтримати роботу людей з інвалідністю. Також сюди почали ходити відвідувачі центру реабілітації «Гармонія» — і для нас це стало приємною несподіванкою. Багато хто взагалі скористався послугами манікюру вперше в житті. На жаль, життя багатьох відвідувачів «Гармонії» обмежується домом, центром реабілітації та лікарнею — і ось вони стали постійними клієнтами манікюрного кабінету. Хоча все логічно: у нас комфортне і зручне для них середовище, не треба вирішувати проблеми з інфраструктурною недоступністю чи переступати всередині себе психологічні перешкоди на шляху до отримання послуги. Спробувавши вперше і отримавши позитивні емоції від результату, дівчата раз за разом повертаються», — поділилася Людмила Нецкіна, голова правління ГО «Гармонія».

Манікюрний кабінет розміщено в приміщенні центру реабілітації людей з інвалідністю «Гармонія» за адресою: вул. Винниченка, 5. За фінансової підтримки Проекту ПРОМІС його облаштували меблями, необхідним обладнанням та матеріалами: лампами, стерилізатором для інструментів, фрезерами, щіточками, лаками та іншим.

«Я навчилась манікюру на курсах у вінницькому центрі реабілітації людей з інвалідністю «Поділля». Довгий час працювала з дому, а потім мене запросили працювати в «Кульбабку» — і я радо погодилась. Моя робота водночас є моїм хобі і джерелом важливого спілкування з людьми. Зараз в «Кульбабці» працює дві майстрині. Окрім манікюру, ми робимо ще корекцію брів. Плануємо надалі розвиватися, робити салон більш комфортним, створювати можливість залучати більше клієнтів. Хоча і зараз я дуже задоволена своєю завантаженістю. Люди дізнаються про нас з реклами в соцмережах, з рекомендацій знайомих. Багато клієнтів приходять просто з вулиці, адже біля центру «Гармонія» ми встановили дошку з оголошенням про наші послуги і це спрацьовує», — розповіла Наталія, майстриня манікюрного кабінету «Кульбабка».

Підготовчим етапом до запуску підприємницької діяльності для людей з інвалідністю було навчання. Крім майстер-класів із хенд-мейду та манікюру, було успішно проведено три тематичні тренінги: «Як відкрити та вести власну справу», «Ведення звітності» та «Як працювати з клієнтами». Учасниками навчальних заходів стали 30 осіб. Кажуть, що навчання допомогло заглибитися в тонкощі ведення власного бізнесу, озброїтися цінними знаннями про підприємницьку діяльність і працевлаштування загалом, осмислити ризики та з’ясувати для себе, чи справді є бажання надалі рухатися в напрямку заснування власної справи.

«Зараз частина прибутку «Кульбабки» йде на заробітну плату майстринь, частина — на поновлення матеріалів, а решту ми акумулюємо для того, щоб згодом оголосити міні-конкурс соціальних ініціатив, які б могли подавати саме люди з інвалідністю. Таким чином хочемо втілити чиїсь мрії.

Основною метою реалізації проекту «Соціалізація людей з інвалідністю через підприємницьку діяльність у Вінниці» було дати людям розуміння, що вони можуть не лише працювати як наймані працівники, а ще й можуть самі створювати і вести власну справу. Проект ПРОМІС допоміг нам і з освітньою частиною, і з безпосереднім облаштуванням новостворених робочих місць. Думаю, нам вдалося привернути увагу громади міста до проблеми працевлаштування людей з інвалідністю. Особисто я глянула на тему працевлаштування людей з інвалідністю з іншої точки зору. Раніше думала, що всі люди хочуть працювати, проте не можуть знайти своє місце на ринку праці. Але в процесі заглиблення в проект і спілкування з іншими, з’ясувала, що проблема не тільки в роботодавцях, а й в самих людях з інвалідністю. Поширеними серед них є незнання власних прав і значні психологічні бар’єри в соціалізації. Наш проект показує людям з інвалідністю, що все можливо — лише треба діяти», — поділилася Людмила Нецкіна, голова правління ГО «Гармонія».

У 2019 році команда «Гармонії», продовжуючи втілювати проект із соціалізації людей з інвалідністю, запустила міні-кав’ярню в торговельно-розважальному комплексі «Мегамолл»: тут працюють три баристи, які мають інвалідність. Завдяки підтримці Проекту ПРОМІС кав’ярню облаштували спеціальними меблями й апаратами для приготування кавових напоїв, закупили посуд і необхідні витратні матеріали. А ще в уже згаданому манікюрному кабінеті «Кульбабка» можна придбати сучасні еко-торбинки, створені незрячими людьми, — це ще одна можливість для людей з інвалідністю здобути фінансову незалежність. Так чином ініціатори проекту намагаються робити комплексні кроки в розвитку соціального підприємництва в місті.

Проект ПРОМІС різнобічно сприяє розвитку й ефективності діяльності малих і середніх підприємств у регіонах, стимулюючи та підтримуючи їхнє зростання. Водночас діяльність Проекту зосереджено на розбудові інклюзивного середовища, у якому кожна людина є повноправним учасником, має доступ до отримання послуг і можливість реалізувати себе. Втілення ініціатив зі створення робочих місць для людей з інвалідністю є визнанням того, що кожен може бути конкурентоспроможним на ринку праці, — і це важливий крок назустріч формуванню цілісного інклюзивного середовища в державі.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin