Вінниця увійшла до п’ятірки найпрозоріших міст України

Вінниця вже не вперше потрапила до переліку міст з найвищим рівнем прозорості. Він показує, наскільки міська влада розкриває інформацію про свою діяльність громадянам та надає їм інструменти для впливу та участі.

Про це повідомляє “Transparency International” у своєму щорічному рейтингу. 

Він показує, наскільки міська влада розкриває інформацію про свою діяльність громадянам та надає їм інструменти для впливу та участі.

Організація щороку аналізує відкритість міст за показниками у 14 сферах, а також надає рекомендації та допомагає впроваджувати найкращі практики на місцях. За три роки середній показник прозорості міст України збільшився на 53%.

Попри позитивну динаміку, темпи підвищення прозорості міст знижуються. У 2018 рівень прозорості підвищився на 12%, а у 2019 році — на 6%, — зазначає виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик.— Очевидно, що міськради швидше виконують ті рекомендації, які для них легші. А зміни в складніших сферах чиновники відкладають на потім. З огляду на близькі місцеві вибори, у 2020 році варто чекати помітнішого зростання”.

Як ідеться в цьогорічному звіті, вперше в історії Рейтингу прозорості міст лідерами стали одразу два міста — Дрогобич та Покров, які отримали по 79,1 бала. Крім них до першої п’ятірки потрапили Тернопіль (76,0), Маріуполь (74,6) і Вінниця (74,2).

TI повідомляє, що лідерами за приростом балів стали Покровськ та Коломия.  Трійку лідерів “антирейтингу” очолили Конотоп, Світловодськ та Новомосковськ. Загалом більше ніж третина міст цього року перетнула позначку в 50 балів.

Як видно з графіки, найбільш “прозорими” сферами у Вінниці минулоріч стали закупівлі, освіта комунальна майно та житлова політика. Найменш “прозорі” галузі – комунальні підприємства, соціальні послуги: інвестиції та економічний розвиток.

“У 2019 році понад 50 балів у рейтингу отримали 36 міст. У 2018 таких було 27, а у 2017 — 6. Середній рівень прозорості міст цьогоріч склав 45,7 бала.

У першій десятці рейтингу у 2019 також відбулися зміни. До неї потрапили Кам’янське та Біла Церква, які витіснили Житомир та Кропивницький.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin