На що витрачатиме Вінниця у 2020 році?

Бюджет Вінницької громади у наступному році скоротили на близько 409 мільйонів гривень. Попри зменшення дотацій на розвиток міста, Вінниця змогла сформувати бюджет із власних доходів без згортання соціально-економічних проєктів.

12 грудня у міській раді презентували бюджет Вінницької ОТГ на 2020 рік. Він становить 4,371 млрд грн,а видатки на наступний рік – 4,462 млрд грн. У наступному році планують збільшити на 40% фінансування дитячого харчування у школах для учнів 1-4 класу.

Як повідомляють у Вінницькій міській раді через зменшення обсягу субвенцій урядом Гончарука проект бюджету прийшлося переглянути та змінити відповідно до доступних коштів.

У 2019 році вінницький бюджет становив у загальній сумі 4 мільярди 780 мільйонів гривень, а видатки –  4 мільярдів 859 мільйонів гривень.

За рахунок власних доходів місто змогло забезпечити 3,636 мільярда гривень. У порівняні з 2019 роком ця сума збільшилася на 6%. Субвенції з обласного та державного бюджетів становлять всього 825,8 мільйонів гривень.

Близько 44% видатків буде витрачено на фінансування освіти Вінниці. А це 1,361 мільярдів гривень.

Видатки на утримання закладів освіти в 2020 році зростають майже на 12,3 %. Їх пропонується затвердити в обсязі 1,444 мільярд гривень. Бюджетом передбачено підвищення з 1 вересня на 40 % грошової норми видатків на харчування учнів 1-4 класів. У видатках галузі також враховано кошти на зростання мережі – на відкриття нового ДНЗ по вул.Ватутіна на 6 груп та однієї групи в ДНЗ №10 (170 місць) і, відповідно, додаткове введення 44,5 штатних одиниць. Також – з 1 вересня заплановано відкриття нової школи в мікрорайоні Поділля, додаткове відкриття 56 класів, відповідно, додаткове введення 155,75 педагогічних ставок і додаткове введення 30,25 ставок іншого персоналу.

На капітальні видатки галузі передбачено 17,7 млн грн. Крім того, на реконструкцію та будівництво об’єктів освіти в бюджеті розвитку заплановано ще 198,2 млн грн, за рахунок яких буде проведено термомодернізацію в 15 закладах освіти, реконструкцію в 3-х закладах та завершено будівництво школи в мікрорайоні Поділля.

Обсяг медичної субвенції передбачено лише на утримання закладів вторинного рівня в І кварталі 2020 року, адже 1 квітня вони будуть працювати та утримуватися за договорами з НСЗУ. Що ж до власних доходів, то на галузь “Охорона здоров’я” планується направити 66 мільйонів гривень, що на 12% більше 2019 року.

Крім того, в складі бюджету розвитку за рахунок бюджету Вінницької міської ОТГ передбачені капітальні видатки в сумі 7,2 мільйона гривень.

Так, на будівництво і реконструкцію об’єктів охорони здоров’я в бюджеті розвитку заплановано 66,2 мільйона гривень, з  яких 50 мільйонів – на добудову головного корпусу клінічної лікарні швидкої медичної допомоги по вулиці Київська, 68. Додатково до названих показників, за рахунок субвенції з державного бюджету, передбачено 204,3 мільйона гривень на будівництво Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології по вулиці Хмельницьке шосе.

Також в проекті бюджету 2020 року передбачені видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення, які становитимуть 88,6 мільйона гривень. З них на реалізацію муніципальних програм соціального захисту заклали 87 мільйонів гривень (на 6 % більше показників 2019 року).

Для забезпечення роботи житлово-комунального господарства на 2020 рік в загальному та спеціальному фондах бюджету передбачено видатки в сумі 853,5 мільйона гривень. Їх планують направити на благоустрій міста, проведення поточного та капітального ремонту багатоквартирних будинків тощо.

Відомо також, що видатки спеціального фонду сформовано в сумі 1368,8 мільйона гривень (видатки: бюджету розвитку; цільових фондів міської ради; бюджетних установ за рахунок власних надходжень тощо). А кошти бюджету розвитку (1,083 мільярда гривень), пропонується спрямувати на будівництво і реконструкцію об’єктів комунальної власності; на внески до статутних капіталів комунальних підприємств; на капітальні видатки ЖКГ; на капітальні видатки бюджетної сфери на інші видатки.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin