Нетаньягу: Слушний час не бути лібералом

Прем’єр-міністр Ізраїлю користається міжнародною ситуацією, щоб вирішити цілий комплекс проблем

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу пообіцяв у разі перемоги на запланованих на 17 вересня парламентських виборах до Кнесету поширити суверенітет Ізраїлю на Йорданську долину та збудовані на Західному березі Йордану єврейські поселення.

Водночас він наголосив, що зробить це в разі отримання від громадян ‘переконливого мандату’ на формування нового уряду та пообіцяв діяти в координації з президентом Сполучених Штатів Дональдом Трампом, прозоро натякнувши, що не приєднує територію просто зараз «з поваги до адміністрації президента США та її мирного плану».

Долина річки Йордан проходить уздовж кордону з Йорданією і становить близько 30 відсотків території Західного берега, нагадує ізраїльська правозахисна організації Betselem. Згідно з чинними мирними угодами, 90 відсотків її перебувають під управлінням Ізраїлю. У долині проживає близько 60 тисяч палестинців і близько 5 тисяч ізраїльських поселенців.

Біньямін Нетаньягу
Біньямін Нетаньягу

Ізраїль розглядає долину Йордану як життєво важливу для своєї безпеки територію і відмовляється поступатися контролем над цими землями в майбутньому врегулюванні з Палестиною. Тож зазначене рішення може не тільки забезпечити Нетаньягу підтримку правих партій, яка буде потрібно йому для формування правлячої коаліції, а й дати певну підтримку і від «лівого центру».

Зовнішня політика: саме те, що потрібно Нетаньягу

Ці території були зайняті Ізраїлем після Шестиденної війни 1967 року і, згідно з резолюціями РБ ООН, мали увійти до складу держави палестинських арабів. За десятиліття, що минули відтоді, на цих територіях збудовані десятки поселень, які стали одним з найгостріших питань на всіх переговорах щодо палестино-ізраїльського врегулювання. Останнім часом обговорювалися навіть плани з обміну територіями між палестинцями та ізраїльтянами.

У 1980 році Ізраїль оголосив свій суверенітет над Східним Єрусалимом, а в 1981 році – Голанськими висотами. Тривалий час більшість країн світу не визнавали ці території ізраїльськими, але цього року адміністрація президента США Дональда Трампа визнала ізраїльськими і Східний Єрусалим і Голанські висоти. Нетаньягу після цього заклав на Голанських висотах поселення ‘Висоти Трампа’ і ось нині «кує залізо, поки гаряче».

Одним з важливих кроків Нетаньягу на посаді прем’єра стало узгодження  з Дональдом Трампом так званої ‘Угоди століття’ – довгоочікуваного плану мирного угоди між ізраїльтянами і палестинцями, подробиці якої поки не відомі, але яка, ймовірно, буде опублікована протягом декількох днів після цих виборів. У своєму виступі за тиждень до дострокових виборів Нетаньягу нагадав про це і додав, що саме зараз, за словами прем’єра, є «історична можливість» поширити суверенітет Ізраїлю на райони, де розташована більшість єврейських поселень.

«З поваги до Дональда Трампа і з великої віри в нашу дружбу я чекатиму з оголошенням суверенітету до оприлюбдення політичного плану президента», – сказав Нетаньягу.

Палестинська сторона вже наперед відкинула цей план, звинувативши США в свідомо проізраїльської позиції. Прем’єр-міністр Палестинської автономії Мухаммед Штайє розкритикував намір Ізраїлю забрати Йорданську долину, причому зробив це ще до виступу Нетаньягу. ‘Палестинська територія не є частиною передвиборної кампанії Нетаньягу… Якщо він вважає, що, анексувавши поселення, він переможе на виборах в короткостроковій перспективі, то в довгостроковій перспективі він і Ізраїль програють’, – вважає Штайє.

Мухаммед Штайє
Мухаммед Штайє

Арабські країни також – в «автоматичному» режимі – засудили передвиборчі обіцянки прем’єр-міністра Ізраїлю офіційно приєднати частину Західного берега річки Йордан, повідомляє BBC. Офіційні особи в Йорданії, Туреччині та Саудівській Аравії різко розкритикували цю заяву. Ліга арабських держав засудила її як «небезпечний розвиток» подій, назвавши план Нетаньяху «агресією». Палестинський дипломат Саїб Ерекат заявив, що такий крок буде «військовим злочином», що «поховає будь-який шанс на мир».

Нетаньягу вже робив подібні заяви: і за кілька тижнів до нинішніх виборів до Кнесету, і перед попередніми виборами до парламент у квітні. Суттєва різниця в тому, що цього разу, намір таки може дійти до реалізації, надто сприятливо для Ізраїлю склалося «вікно можливостей»: у США – Трамп, у Європі – ліберали та соціал-демократи потрапили під тиск правих популістів і їм не до захисту палестинських інтересів (зазначимо також, що минулого тижня Нетаньяху здійснив несподіваний візит до Лондона, щоб зустрітися зі своїм британським колегою Борисом Джонсоном, причому «з огляду на завантажений робочий графік» скасував візит до Індії. А також зустрівся з міністром оборони США Марком Есперо, який саме перебував у Лондоні)… І «вишенька на торті» – контури ситуативного союзу з Путіним.

У Тель-Авіва, за словами міністра репатріації та інтеграції Ізраїлю Йоава Галанта, є план, мета якого – витіснити іранських військових з Сирії, повідомляє DW. І в цьому Ізраїль може розраховувати на підтримку Росії, оскільки для Росії Іран став чинником нестабільності і підриває зусилля Москви встановити в Сирії перемир’я після восьми років війни. Ізраїльський міністр зазначив, що тісна співпраця між Москвою і Тегераном добігає кінця. ‘Як Ізраїль, так і Росія зацікавлена у вигнанні Ірану з Сирії’.

‘Ми жодною мірою не нехтуємо важливістю заходів, необхідних для забезпечення міцної безпеки Ізраїлю, – заявив зі свого боку заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков. – Ізраїльтяни це знають, США це знають, всі інші це знають, включаючи іранців, турків і сирійський уряд. Це один з пріоритетів Росії».

Сьогодні, 12 вересня, за п’ять днів до виборів, прем’єр-міністр Ізраїлю відвідає Сочі і проведе переговори з президентом Путіним. Про це з посиланням на канцелярію глави уряду повідомляє ізраїльська газета Haaretz. Як зазначає видання, черговий візит Нетаньягу в Росію триватиме лише кілька годин. Очікується, що Нетаньягу і Путін обговорять питання безпеки на Близькому Сході, насамперед ситуацію в Сирії, а також останні події навколо Ірану і Лівану.

Внутрішня політика: І що це йому дасть?

Нагадаємо, що минулі вибори до 120-місного Кнесету, які відбулися 9 квітня, були дуже напруженими. Два основні суперники: права партія «Лікуд» і центристський блок «Кахоль Лаван» набрали по 35 мандатів, Водночас п’ять невеликих правих партій, які потрапили до парламенту, разом зібрали 30 мандатів. Питання про правлячу коаліцію Нетаньягу з крайньо-правими, здавалося, було вирішено, але законопроект про обов’язкову військову службу для ортодоксальних юдеїв зірвав хитку домовленість.

Втім, опитування, опубліковане 10 вересня державною телекомпанією «Kan», показує, що Нетаньягу і нині не зможе зібрати коаліційну більшість у парламенті без партії «Наш дім Ізраїль», світської партії російськомовних, лідер якої Авігдор Ліберман, перебуваючи в конфлікті з партіями правих ортодоксів, торпедував створення правої коаліції в травні. Згідно з опитуванням, НДІ отримає вісім депутатських місць.

Експерти зазначили, що Нетаньягу рекламує свою дружбу з Путіним перед російськомовними виборцями. Величезний банер з фотографією Нетаньягу і Путіна висить на стіні штаб-квартири «Лікуд» в Тель-Авіві, що, водночас відвертає від діючого прем’єра як мінімум десятки тисяч громадян Ізраїлю – вихідців з України. Втім, на сусідній стіні розміщений плакат із зображенням Дональда Трампа.

Два банери на штаб-квартирі «Лікуд» у Тель-Авіві
Два банери на штаб-квартирі «Лікуд» у Тель-Авіві

Ізраїльські оглядачі бачать в заяві Нетаньягу спробу відібрати на свою користь голоси тих, хто тадиційно підтримує на виборах крайніх правих конкурентів «Лікуд», які завжди виступають за приєднання територій на Західному березі… Дві ультраортодоксальні партії , за даними опитування, отримають по сім місць у Кнесеті. Заявою про приєднання Йорданської долини Нетаньяху має намір «відкусити» саме в них.

Центристський блок «Каголь-Лаван» («Біло-блакитні» за кольором ізраїльського прапора), згідно з опитуванням, отримає 32 місця, випередивши партію «Лікуд», що набирає 31 місце. Для багатьох виборців біло-блакитного блоку, який очолює колишній начальник Генштабу ізраїльської армії, намір приєднати землі з єврейськими поселеннями в долині річки Йордан – теж є цілком прийнятним.

Ба більше, останні опитування відображають тенденцію до створення світської коаліції центристських партій з «Лікуд», що зруйнувало б ультраортодоксальний контроль над урядом і державою. Авігдор Ліберман навіть заявив, що планує сформувати уряд національної єдності після виборів, об’єднавшись з «Лікуд» і «Каголь-Лаван» і не допустивши в коаліцію релігійні партії.

Отже, плани щодо приєднання «територій» (саме так називають це в Ізраїлі), які були б неможливим ще кілька років тому, за нинішньої світової ситуації є цілком реалістичними. Саме вони дають Біньяміну Нетаньягу шанс розв’язати зовнішньо- та внутрішньополітичні проблеми «одним пострілом». Як це вплине на безпеку на близькому Сході – це окреме питання і окрема тема. Втім, наразі, подивимось за виборами у наступний вівторок, 17 вересня.

Олександр Волинський, Київ

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin