Чому Вінниця стала першим містом в Україні?: повітряна тривога і укриття

У місті продовжується процес облаштування найпростіших укриттів, розташованих в житловому секторі, системами автоматичного відкриття замків. Згідно з міською ініціативою, запровадженою торік, мешканці облаштовують місця тимчасового перебування на випадок повітряної тривоги, зі свого боку влада міста забезпечує встановлення самих систем автоматичного відкриття замків, а за необхідності – на умовах співфінансування здійснюється заміна вхідних дверей у сховище.

Наразі, як розповідає директор департаменту житлового господарства Віталій Місецький, департаментом опрацьовано понад 10 нових заявок від мешканців. На 8 об”єктах уже встановили нові металеві двері, які дозволяють монтаж на них згаданих систем.

«Минулого року ми виконали основну роботу. Спільними зусиллями нам вдалось забезпечити встановлення автоматичних замків в 525 найпростіших укриттях, розташованих в житлових багатоповерхівках. На цей рік у нас ще залишилась порівняно невелика кількість сховищ, визнаних придатними. Адже, наприклад, ми встановлюємо двері лише в тих укриттях, які мають вхід ззовні, оскільки під час повітряної тривоги до них повинен бути вільний доступ. Наразі нові вхідні двері встановили ще у 8 сховищах. Це все будинки з ОСББ. Найближчим часом в усіх них завершиться процес підключення самих систем», – каже директор департаменту.

Нагадаємо, Вінниця стала першим містом в Україні, яке запровадило практику автоматичного відкриття дверей у найпростіші укриття під час повітряної тривоги. Цей процес в нашому місті розпочався ще влітку минулого року з освітніх закладів громади.

А наприкінці літа – на початку осені 2023 року профільні департаменти та комунальні підприємства міськради почали облаштовувати системи автоматичного відкриття замків і в житловому секторі міста. Нині цей процес триває.

«Щиро дякуємо мешканцям будинків, які проявляють свідому позицію та сприяють встановленню автоматичних систем відкриття замків. В такому випадку ми маємо швидкий результат. Поки триває війна, кожна повітряна тривога несе потенційну небезпеку, тому доступ до укриття може врятувати комусь життя. Сподіваємось на подальше розуміння містян, адже без відповідної підтримки містян ми не можемо виконувати передбачені роботи», – зазначає очільник департаменту.

Система автоматичного відкриття передбачає, що у випадку оголошення повітряної тривоги замок на дверях в укриття відкривається автоматично і залишається відчиненим до кінця тривоги. Через певний час після відбою замок зачиняється самостійно.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin