«Купити» посвідчення водія. Вінничан застерігають про наслідки

У мережі можна натрапити на пропозиції “продажу” водійських посвідчень, але правоохоронні органи попереджають, що ті, хто вирішить скористатися такими пропозиціями, ризикують не лише отримати штраф або бути притягнутими до кримінальної відповідальності, а й можуть надати доступ до своїх коштів зловмисникам.

З метою отримання фінансових даних користувачів, шахраї створюють фішингові ресурси з пропозицією продажу нібито справжніх посвідчень водія. У такий спосіб аферисти отримують доступ до електронних гаманців громадян і надалі привласнюють гроші потерпілих.

Крім того, як зазначають Кіберполіція та сервісний центр МВС, підроблені документи хоч і можуть бути схожі на оригінали, але вони не відображаються у державних реєстрах, застосунку Дія чи в Кабінеті водія.

Використання завідомо підробленого документа містить склад злочину, передбаченого ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14/conv#n2469). Це порушення карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або пробаційним наглядом на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

Головний сервісний центр МВС просить громадян бути відповідальними та допомагати викриттю шахраїв. Якщо ви помітили ознаки шахрайства в інтернеті або стали жертвою кіберзлочину – подайте електронне звернення до кіберполіції за посиланням: https://ticket.cyberpolice.gov.ua.

Громадян закликають не користуватися послугами шахраїв, чесно скласти іспити та отримувати посвідчення водія у сервісному центрі МВС.

А щоб не стати жертвою шахраїв під час онлайн-шопінгу, дотримуйтеся порад кіберполіції: https://cyberpolice.gov.ua/article/yak-ne-staty-zhertvoyu-shaxrayiv-pid-chas-onlajn-shopingu-kiberpolicziya-nagaduye-pravyla-bezpeky-19/.

Отримуйте інформацію про шахрайські схеми та боротьбу з фейками на сайті «Кібер Брама» (https://stopfraud.com.ua/). Проєкт створений Консультативною місією Європейського Союзу в Україні за ініціативи Департаменту кіберполіції Національної поліції України, у партнерстві з ГО «МІНЗМІН» та компанією Yedynka.

Окрім цього, ознайомтеся з практичними порадами безпечного користування інтернетом на сайті Кіберполіції https://cyberpolice.gov.ua/articles/. Наприклад, як захистити свій гаджет та облікові записи (https://cyberpolice.gov.ua/article/zaxyst-oblikovyx-zapysiv-porady-kiberpolicziyi-2320/), яким має бути пароль, як безпечно користуватися соцмережами чи здійснити покупки в інтернеті, як уникнути шкідливого контенту, як розпізнати ворожий фейк тощо.

Користуйтеся всесвітньою мережею безпечно! https://cyberpolice.gov.ua/article/kupyty-posvidchennya-vodiya-kiberpolicziya-ta-servisnyj-czentr-mvs-zasterigayut-pro-naslidky-7105/

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin