У Вінниці відбувся перший етап дитячо-юнацького конкурсу патріотичної творчості

На 16 квітня в Центральній міській бібліотеці імені І. В. Бевза у Вінниці відбувся перший етап конкурсу дитячо-юнацької патріотичної творчості під назвою “Все буде Україна!” у категорії “Поезія”. Головною метою була популяризація національної літературної спадщини та сучасної патріотичної української літератури, а також підтримка й розвиток творчих здібностей молодих людей у Вінницькій міській громаді. Цей конкурс, організований за підтримки та ініціативи виконавчого комітету та департаменту культури Вінницької міської ради.

Участь у патріотичному заході взяли учні мистецьких шкіл, вихованці клубних закладів, мистецьких студій, відвідувачі бібліотек-філій Вінницької міської централізованої бібліотечної системи віком від 9 до 17 років.

До складу журі ввійшли представники департаменту культури Вінницької міської ради, закладів культури, а також вінницька поетеса, громадська діячка Ірина Малярська та художник, голова Вінницької обласної громадської організації «Лабораторія актуальної творчості» Олександр Нікітюк.

«Нині, у час повномасштабної війни, важливо підтримувати моральний дух нації, і саме такі конкурси надають можливість молодому поколінню висловити свої почуття патріотизму, демонструючи, що навіть сьогодні культурне життя в Україні триває. Культура продовжує своє існування, ба більше, вона змінила свій формат, але не втратила своєї цінності», – говорить директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук.

Зі свого боку Ганна Ковальчук, заступниця директора департаменту культури ВМР розповіла, що одним з основних завдань учасників було прочитати напам”ять твір українських поетів ХІХ-ХХІ століть. Хлопці та дівчата обирали його за власним уподобанням. Він міг стосуватися героїчного минулого українського народу, подій сучасної російсько-української війни, героїзму Збройних Сил України та українського народу.

«Понад 70 заявок надійшло до оргкомітету конкурсу. Діти змагалися за кількома критеріями. Серед них: рівень виконавської майстерності, сценічна культура, художня виразність та глибина розкриття змісту твору, артистичність, оригінальність подачі», – зазначила Ганна Ковальчук.

Однією з тих, хто декламував вірші у книгозбірні, була Ніколь Дворська. Дівчинка переїхала до Вінниці разом із рідними з Маріуполя навесні 2022 року. З її вуст поетичні рядки «Я ніколи не прощу росію» звучали надзвичайно емоційно.

« “З міста, що ракетами розтрощене, до усього світу прокричу…” – це рядки із віршу, який особисто для мене є досить символічним, адже коли я виїздила з рідного Маріуполя, він майже був зрівняний із землею»*, – говорить Ніколь Дворська.

Такою ж глибиною почуттів вирізнявся кожен виступ конкурсантів. Адже вони обирали лише ті твори, які відгукувалися у їхніх серцях. Вражали витонченою майстерністю та вмінням відчути та передати настрій поезії, створюючи атмосферу невимушеної гармонії, яка нікого не залишила байдужими.

Гран-прі конкурсу «Все буде Україна!» здобула Дар”я Духнєвич.

У середній віковій групі першість виборола Марія Себело, друга місце – в Івана Герасимчука, а третє – розділили між собою Софія Платовська та Лев Маєвський.

Переможцем у старшій віковій групі став Ісоян Сусанов, а Ольга Перепелиця зайняла друге місце.

Зазначимо, що оцінювання конкурсних робіт у номінації «Образотворче мистецтво» дитячо-юнацького конкурсу патріотичної творчості «Все буде Україна!» триватиме до 19 квітня. Виставка творчих робіт переможців буде експонуватися у холі Вінницької міської ради.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin