Озвучено перші ідеї та пропозиції до Програми розвитку безбар’єрного простору ВМТГ

У Вінниці відбулося засідання робочої групи, що працює над розробкою Програми розвитку безбар’єрного простору Вінницької міської територіальної громади на період з 2024 по 2027 роки. Зібралися представники муніципалітету та громадських організацій, які виразили готовність співпрацювати та спільно працювати над забезпеченням доступності міського простору на всіх рівнях.

Як розповів заступник міського голови Сергій Матусяк, подальша розробка Програми буде містити шість напрямків безбар’єрності: фізичну, інформаційну, суспільну і громадянську, економічну, цифрову та освітню. Всі вони визначені в рамках Національної стратегії створення безбар’єрного простору України на період до 2030 року.

«Ми вдячні громадським організаціям та вінничанам, які відгукнулись на нашу пропозицію спільно розробляти цей документ. До робочої групи, яка працюватиме над Програмою, входять багато профільних фахівців, які мають бачення та загальне розуміння змін, які нам треба запровадити для того, щоб і в теперішніх умовах, і у повоєнний період люди мали комфортний та доступний простір для життя. Основна наша мета – зробити правильний та дієвий документ», – сказав Сергій Матусяк.

За його словами, наразі вже опрацьований досвід інших країн у створенні безбар’єрного простору – Сполучених Штатів Америки, Німеччини, Швеції, Данії, Канади, Італії, Польщі та інших.

«Під час повномасштабної війни створення безбар’єрного простору – це одне з найактуальніших питань, бо усі громадяни повинні бути захищені та мати доступ до інформації та можливостей, продовжувати повноцінне життя. До повномасштабного російського вторгнення в Україну багато громадян вже мали проблеми з доступом до будівель, транспорту, інформації та послуг. Зараз ці труднощі стали ще гострішими. Внаслідок війни збільшується кількість людей з набутою інвалідністю та різними травмами. На жаль, кожен українець пережив свої втрати внаслідок війни, а суспільно-культурне життя потребує нашої підтримки та залучення як ніколи. Тож реалізація Програми зосереджена саме на законному праві людини – бути рівною серед рівних», – додав Сергій Матусяк.

Директорка департаменту відновлення та розвитку Вінницької міської ради Ольга Ремешевська додала, що комплексний підхід до роботи допоможе охопити всі сфери життя громадян.

«Дуже приємно, що у Вінниці так багато зацікавлених людей, які готові разом з нами докладати зусилля для того, щоб покращувати нашу громаду та привносити позитивні зміни. Разом з колегами ми зараз також складаємо дорожню карту, канали комунікації та обговорюємо драфт Програми. Щоб створити дієвий документ, ми тісно взаємодіємо з уповноваженою Президента України з безбар”єрності Тетяною Ломакіною та багатьма експертами», – сказала Ольга Ремешевська.

Начальниця відділу енергоменеджменту та безбар’єрності департаменту відновлення та розвитку ВМР Вікторія Яворовенко розповіла, що вже найближчим часом відбудуться зустрічі з колегами, де обговорюватимуться пропозиції для розробки майбутньої Програми.

«Ми намагаємося поєднати цю Програму з нашою Стратегією Вінниці 3.0, Концепцією інтегрованого розвитку ВМТГ, задекларованим Зеленим курсом Вінниці, а також законодавчі документи, пов’язані з питаннями безбар’єрності, зокрема з Національною стратегією зі створення безбар’єрного розвитку в Україні до 2030 року», – додала Вікторія Яворовенко.

Вона також нагадала, що до 29 квітня всі охочі мають можливість подати власні пропозиції у письмовій формі на адресу департаменту відновлення та розвитку Вінницької міської ради (м. Вінниця, вул. Соборна, 59, номер тел.: (0432) 65 94 74 чи на електронну пошту: [email protected] або ж особисто. Або ж режимі офлайн – прийом громадян здійснюватиметься в кабінеті особистого прийому №2 у приміщенні міської ради (м. Вінниці, вул. Соборна, 59, І поверх) щоденно з 9:00 до 13:00 години.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin