Вінничанам нагадали про заборону спалювання сухого листя та трави

Спалювання сухого листя та трави не тільки шкодить здоров’ю людей і стану довкілля, але і є прямим порушенням низки норм чинного законодавства та Правил благоустрою Вінницької міської територіальної громади. Отож, щоб уникнути пожеж, вінничан закликають дбайливо ставитися до навколишнього середовища. Цієї весни працівники комунального підприємства “Муніципальна варта” традиційно відслідковують ситуацію та протидіють таким правопорушенням.

З настанням тепла люди зазвичай активно наводять лад на присадибних територіях, зокрема прибирають і суху рослинність шляхом спалювання. Хороша альтернатива спалюванню є компостування органічних відходів.

“До порушників, які спалюють листя, інспектори КП “Муніципальної варти” застосовують адміністративні методи впливу, які передбачають штраф. Просимо повідомляти про факти спалювання листя до Ситуаційного центру за тел. (067) 410 21 01, або ж до Цілодобової варти 15-60”, — каже начальник КП “Муніципальна варта” Віталій Чигур.

Рятувальники додають: часто самовільне спалювання сухої рослинності призводить до неконтрольованих пожеж.

Тому вінничан закликають бути свідомими та суворо дотримуватися правил пожежної безпеки у цей період. Зокрема, йдеться про відповідальну поведінку під час перебування в природних екосистемах, а також – відпочинку в лісових масивах, відкритих територіях. Адже, за статистикою, основною причиною виникнення пожеж в екосистемах є нехтування населенням елементарних вимог пожежної безпеки.

Отже, під час пожежонебезпечного періоду рекомендують дотримуватися таких правил:

· не розводьте відкритий вогонь біля лісової зони та полів;

· не залишайте недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці;

· не лишайте легкозаймисті матеріали поблизу очерету;

· не розводьте багаття у безпосередній близькості до будинків чи господарських споруд;

· не залишайте без нагляду розпалене багаття та не дозволяйте дітям розводити вогнища;

· очищайте місце, призначене для вогнища, від сухої трави, листя, гілля;

· при сильних поривах вітру не розпалюйте вогнище;

· залишаючи місце відпочинку, обов’язково загасіть вогнище водою чи піском до повного припинення горіння або тління;

· проводьте роз’яснювальні бесіди з дітьми щодо дотримання правил пожежної безпеки;

· категорично заборонено спалювати сміття, рослинні залишки, стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях;

· заборонено заїжджати автомобілем до лісу та залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я.

“Пам”ятайте, що пожежі в екосистемах також можуть призвести до таких тяжких наслідків, як неконтрольоване поширення вогню на житлові будинки та поруч розташовані споруди, руйнування родючого шару ґрунту та загибель тварин. Якщо ви помітили займання на відкритих територіях — сповістіть про це Службу порятунку за номером 101”, – кажуть в ГУ ДСНС України у Вінницькій області.

Довідково: Згідно зі статтею 77-1 КУпАП штраф за самовільний підпал трави для громадян – від 3060 грн до 6120 грн, для посадових осіб – від 15300 грн до 21420 грн.
Відповідно до статті 77 КУпАП за порушення правил пожежної безпеки у лісах, тягне за собою накладання штрафу від 1530 грн до 4590 грн, посадові особи – від 4590 грн до 15300 грн. Якщо ці дії призвели до знищення або пошкодження лісу штраф для громадян – від 4590 грн до 15300 грн, для посадових осіб – від 10710 до 30600 грн.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin