На Всесвітньому конгресі Smart City Expo 2023 презентували енергетичний перехід Вінниці

8 листопада у Барселоні відбувся Всесвітній конгрес Smart City Expo 2023, де взяла участь делегація з Вінниці на запрошення компанії “Делойт”. Там мери міст, світові лідери приватного сектору та міжнародні експерти обговорювали, як відновити українські міста, щоб вони стали екологічно привабливими та цифровими і сприяли створенню стійких, економічно привабливих та готових до майбутнього громад. Серед українських громад були представники Вінниці та Харкова.

Представив інтереси нашої громади секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський. За його словами, Smart City Expo 2023 – це найбільша щорічна світова подія, де обмінюються досвідом представники понад 700 міст з п’яти континентів у частині впровадження найкращих практик і інноваційних проєктів. Це заразом хороша можливість знайти нових партнерів та зацікавити потенційних інвесторів у реалізації корисних для громади проєктів.

Він розповів під час публічного виступу про те, що Вінниця на початку 2022 року і незадовго до повномасштабного вторгнення стала першим містом України, де міська влада затвердила декларацію про Зелений курс, основою якого став аналогічний європейський документ, затверджений у 2019 році. Павло Яблонський також детально повідомив аудиторії, як впроваджується дорожня карта, за якою наше місто розвивається в “зеленому напрямку”.

“Підписання Зеленого курсу Вінниці торік стало логічним продовженням довгострокових планів нашої громади у зеленому розвитку, зафіксованих як у Концепції інтегрованого розвитку міста до 2030 року, так і в Стратегії 3.0. Наше місто поступово рухається у напрямку “зеленого” розвитку, переслідуючи такі цілі як кліматична нейтральність та скорочення СО2, декарбонізацію економіки, сільського господарства та транспортної інфраструктури, ми впроваджуємо енергетичний перехід в контексті ЄЗК”, – розповідає Павло Яблонський. – Власне, йдеться про муніципальний електротранспорт та розширення мережі велоінфраструктури, стимуляцію бізнесу до переходу на відновлювані джерела енергії, а також про розвиток індустріальних парків, де інвестори розвиватимуть промисловість із залученням інноваційних технологічних підходів”.

Так, в частині міської мобільності, у Вінниці розвинули веломережу, протяжність якої складає 92 км. Щоденно містом курсує муніципальний транспорт за різними маршрутами. Одним з досягнень міста став запуск 9 тролейбусних маршрутів з автономним ходом, які дають можливість вінничанам безперешкодно доїхати у найвіддаленіші райони. Регулюють безпеку на дорозі світлофори, 72 об’єкти під’єднані до автоматизованої системи керування дорожнім рухом.

В частині розвитку відновлюваних джерел енергії Вінниця не пасе задніх. У квітні цього року місто впровадило “Порядок часткової компенсації витрат на придбання автономних джерел живлення суб’єктам мікро -, малого та середнього бізнесу” і простимулювала таким чином чимало підприємців до переходу на альтернативну енергетику. 37 підприємств уже встановили сонячні панелі, загальна потужність яких складає 10 МВт.

Місто також опрацьовує проєкти критичної інфраструктури, зауважив Павло Яблонський. В планах реконструкція котельні, яка передбачає суттєве зменшення викидів СО2, а також реконструкція теплових мереж і очисних споруд каналізації.

“В планах у нас також реконструкція водоочисної станції, будівництво сміттєпереробного заводу та створення комплексу по знешкодженню побутових відходів, розвиток екотранспорту та будівництво системи дегазації Стадницького полігону побутових відходів та встановлення сонячних електростанцій”, – додав Павло Яблонський.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin