У Вінниці затвердили Меморандум про співпрацю між міською радою та Інститутом кормів та сільського господарства

На приєднаних територіях Вінницької громади триває активна робота з розвитку агропромислового комплексу. Щоб створити умови для ефективного господарювання фермерів на землі, залучатимуть науковців та спеціалістів з Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН з дорадницькою метою. Тож сьогодні, 26 травня, на черговій сесії Вінницької міської ради ці ділові стосунки закріпили — депутати проголосували про затвердження Меморандуму про партнерство та співпрацю між Інститутом кормів та муніципалітетом.

У межах подальшої співпраці на сесії затвердили ще одне важливе рішення — виділення субвенції держбюджету у сумі в один мільйон гривень на виконання заходів Програми розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки Вінницької міської територіальної громади на 2023-2025 роки. Таким чином на базі Інституту кормів створять «Центр органічного виробництва» та «Центр аграрної науково-просвітницької діяльності».

«Після того, як до Вінниці приєдналися нові території, ми поставили за мету розвивати там аграрний сектор. Минулого року прийняли відповідну Програму, і нам однозначно необхідно продовжувати знаходити механізми підтримки малого і середнього аграрного бізнесу. Без дорадництва і наукової підтримки землю неможливо ефективно використовувати. Тому в нас є домовленість з Інститутом кормів та сільського господарства Поділля НААН попрацювати в цьому напрямку, щоб підсилити цей компонент в роботі і соціально-економічному розвитку територіальної громади міста», — сказав Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Варто зазначити, що Програмою також передбачене наповнення громади органічною продукцією власного виробництва. Власне, тому виникла ідея представляти місцеву продукцію під торговою маркою “ВІННИЦЬКИЙ ФЕРМЕР”. Тож на сесії затвердили рішення щодо подачі заявочних документів на реєстрацію торгової марки.

Директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов зазначив, що наша громада має чималий потенціал в розвитку сільських територій. І сприятиме цьому саме масштабування діяльності аграріїв.

«Вже тривалий час ми працюємо на сільських територіях з фермерами та агровиробниками, інформуємо про можливості для розвитку та масштабування їх діяльності, а також говоримо про різні помічні інструменти, які може надати міська рада тим, хто працює в селі. Угода про співпрацю між міською радою та Інститутом кормів має на меті тісну взаємодію задля можливості розвитку сільгоспвиробників, особистих селянських та фермерських господарств, підвищення їх професійних знань шляхом надання дорадчих послуг, та здобуття ними практичних навиків в освоєнні інноваційних технологій в різних галузях сільського господарства та підвищення престижу та ефективності роботи в агропромисловому секторі», — сказав Максим Мартьянов.

Таким чином, експерти Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН будуть ділитися власним досвідом та консультувати аграріїв у сфері рослинництва, тваринництва, бджільництва та рибництва.

«Наш інститут є центром наукового забезпечення, ми плідно працюємо з аграріями. Зараз такий час, коли все активно змінюється. Відтак сільське господарство потребує диверсифікації. Головне наше завдання допомогти аграріям, які хочуть розвиватися, піти правильним шляхом й обрати ту чи іншу галузь. Аграрію одноосібнику потрібно правильно розбудувати свій бізнес. Український та світовий досвід показує, що навіть невеликі площі землі можуть приносити великі результати та прибутки. Головне, це правильно зорієнтуватися у сфері діяльності», — переконаний Олександр Корнійчук.

Довідка: Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН є членом Європейської асоціації зернобобових культур, Європейської федерації луківників, Європейського товариства гербологів.

Сьогодні Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН є головною установою науково-методичного центру з виконання програми наукових досліджень “Кормовиробництво та технології отримання високоякісної продукції для тваринництва” і координує роботу 21 установи системи НААН.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin