Вінницька міська рада звернулася до народних депутатів з проханням пришвидшити розгляд законопроєктів, які забороняють діяльність “московської церкви” в Україні

Сьогодні, 27 квітня, під час чергового засідання сесії Вінницької міської ради, депутати підтримали звернення до Верховної Ради України щодо невідкладного розгляду проєктів законів України “Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій” (реєстр. № 8221 від 23.11.2022 року) та “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій” (реєст. № 8371 від 19.01.2023 року).

Депутати Вінницької міської ради зазначають, що це вкрай важливе питання, яке необхідно врегулювати на законодавчому рівні, оскільки будь-які прийняті рішення органами місцевого самоврядування мають бути виключно в правовому полі держави.

Всі прояви свободи, в тому числі свобода віросповідання, залишаються ключовими цінностями для українців. Але це не має стосуватися російських структур підривної діяльності, пропаганди та дезінформації, якою є московська церква.

Тому депутати міської ради звертаються до Верховної Ради України з вимогою запровадити механізми, які дозволять позбутись будь-яких способів впливати на українське суспільство через російську церкву.

Ця заборона повинна мати ефективні механізми виконання, щоб у московської агентури не залишилося жодної можливості для реваншу, щоб ця заборона не була заблокована, наприклад, в судах – чи то українських, чи у європейських.

Міський голова Сергій Моргунов наголосив, що вінницькі органи місцевого самоврядування готові оперативно імплементувати всі рішення, пов”язані з релігійним питанням, які будуть прийняті на державному рівні.

“На сьогодні в користуванні церков УПЦ – майна Вінницької міської територіальної громади немає. І її немає в спільній комунальній власності, – зауважив міський голова. – Ми, як відповідальні депутати, маємо приймати правові рішення. Тому звертаємося до Верховної ради України з вимогою прийняти на законодавчому рівні відповідні проєкти законів, де будуть врегульовані всі взаємовідносини. Коли буде прийнято відповідне законодавство, згідно з ним, ми будемо імплементувати в межах наших повноважень в правовому полі всі конкретні заходи, які стосуються виконання цього закону”.

Рішення підтримали 40 депутатів міської ради.

Далі текст звернення повністю:

Немає сьогодні важливішого завдання для кожного з нас, для кожного українця як захист рідної землі від рашистських окупантів, збереження цілісності території нашої держави, формування духовної ідентичності, забезпечення успішного майбутнього України в європейській спільноті.
Однак, станом на сьогодні в Україні не заборонена на законодавчому рівні Українська православна церква в єдності з московським патріархатом та інші релігійні організації з центром в країні-агресорі, які ідеологічно обгрунтовують і підтримують військову агресію росії проти України та виправдовують усі військові злочини проти мирного населення.
Вважаємо неприпустимим подальше існування та діяльність Української православної церкви в єдності з московським патріархатом та інших релігійних організацій з центром в країні агресорі в Україні загалом на території Вінницької міської територіальної громади зокрема.
Зважаючи на вищезазначене, Вінницька міська рада звертається до Верховної Ради України з проханням невідкладно розглянути проєкти законів України: “Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій” (реєстр. №8221 від 23.11.2022 року) та “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій” (реєст. №8371 від 19.01.2023 року).

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin