7500 тисяч виїздів на рік: як у Вінниці працює Служба перевезення для людей на візках

7500 тисяч виїздів на рік. У Вінниці, за підтримки Вінницької міської ради, при Громадській Організації “Гармонія” доступна функція виклику автівки для перевезення людей на візках. Послуга – безоплатна. Звертатися можуть вінничани та внутрішньо переміщені особи.

За оцінкою мешканців громади, згідно з останнім опитуванням Міжнародного республіканського інституту (IRI Ukraine) – Вінниця є лідером серед інших регіонів з доступності міста для людей з інвалідністю. За цим же дослідженням Вінниця сім разів поспіль визнана найкомфортнішим містом для життя серед обласних центрів та найбільших міст України.

Так, ще з 2006 року у місті доступна послуга Служби перевезення для людей на візках. Тоді ГО «Гармонія» спільно з Вінницькою міською радою виграли обласний конкурс «Розвиток територіальних громад». Так у місті з’явилася перша автівка, обладнана підйомником, розповідає директорка центру реабілітації «Гармонія» ім. Р. Панасюк Олена Чорнобривенко. З того часу в місті й надалі збільшується кількість низькопідлогового транспорту, а це неймовірно зручно не тільки для осіб з інвалідністю, але й для всіх маломобільних верств населення.

“Ця ідея з’явилася у засновниці нашого Центру Раїси Панасюк. Спершу ми виконували якісь нагальні перевезення: відвезти людину на вокзал, до лікарні, в навчальний заклад. Кількість заявок зростала, тому виникла потреба в розширенні Служби. Виграли кошти на машину у всеукраїнському конкурсі фонду з підтримки розвитку місцевого самоврядування. І, звичайно, були подарунки від меценатів, які дозволили збільшити кількість спеціалізованих машин, обладнаних підіймачами”, – додає Олена Чорнобривенко.

Тепер у Вінниці є чотири автівки, які перевозять людей на візках. Заявки приймає диспетчер Сергій Максімов. Чоловік і сам пересувається на візку. Розповідає, аби подавати заявку на перевезення необхідно зателефонувати за два робочих дні. Виїзди здійснюють у межах Вінницької територіальної громади.

“Служби перевезення обслуговує тільки людей з інвалідністю I і II груп, які мають захворюваннями опорно-рухового апарату, тобто пересуваються на візку. Коли приймаємо заявки – запитуємо в людей, чи необхідний їм візок, чи потрібна їм допомога, аби, наприклад, спуститися сходами”, – говорить диспетчер Сергій Максімов.

Замовлення приймаються з 9:00–18:00. Тел.: 067-430-00-62. Служба фінансується коштом міського бюджету, також із допомогою меценатів та партнерів.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin