У Китаї вперше за 60 років скоротилося населення

Населення Китаю у 2022 році скоротилося вперше за шість десятиліть, в країні говорять про демографічну кризу і серйозні наслідки для китайської та світової економік. Про це повідомляє Reuters.

За даними Національного бюро статистики, на кінець 2022 року населення Китаю скоротилося приблизно на 850 тис. Нині воно становить 1 млрд 411 млн 750 тисяч осіб

За даними Статбюро, коефіцієнт народжуваності в Китаї минулого року становив лише 6,77 дитини на 1000 осіб, у порівнянні з показником 7,52 дитини у 2021 році, що є найнижчим рівнем народжуваності за всю історію спостережень.

Кількість китайських жінок дітородного віку, яких уряд визначає як вік від 25 до 35 років, скоротилася приблизно на 4 мільйони.

Рівень смертності, найвищий з 1974 року під час Культурної революції, становив 7,37 смерті на 1000 осіб, що можна порівняти з показником 7,18 смерті у 2021 році.

У довгостроковій перспективі експерти ООН прогнозують скорочення населення Китаю на 109 мільйонів до 2050 року.

Зазначається, що значною мірою демографічний спад є результатом політики однієї дитини в Китаї, яка була запроваджена з 1980 по 2015 рік, а також захмарних витрат на освіту, через які багато китайців не можуть народжувати більше однієї дитини або взагалі мати дитину.

Політика однієї дитини та традиційна перевага хлопчиків також створили глибокий гендерний дисбаланс. Останні дані показують, що в Китаї проживає близько 722 мільйонів чоловіків і 690 мільйонів жінок. Диспропорція, яка більш виражена в сільській місцевості, призвела до того, що в останні роки утворюється менше сімей.

За словами демографів, Китай постаріє, перш ніж розбагатіє. Скорочення населення уповільнить економіку через падіння доходів і зростання державного боргу через стрімке зростання витрат на охорону здоров’я та соціальне забезпечення.

“Демографічні та економічні перспективи Китаю набагато похмуріші, ніж очікувалося. Китаю доведеться скоригувати свою соціальну, економічну, оборонну та зовнішню політику”, — сказав демограф І Фусянь.

Він додав, що внаслідок скорочення робочої сили в Китаї та падіння обсягів виробництва ще більше зростіть ціни та інфляція у США і Європі.

Демографічна криза у Китаї, можливо, робить Індію найбільш густонаселеною нацією у світі. Минулого року експерти ООН передбачили, що в 2022 році Індія матиме 1,412 мільярда населення.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin