В “Інституті розвитку міст” розпочали громадське опитування щодо потенціалу міських луків у Вінниці

У Вінниці цього року фахівці КП “Інститут розвитку міст” за сприяння департаменту комунального господарства та благоустрою розпочали дослідження потенціалу міських луків.

Тестовою ділянкою обрали роздільну смугу вздовж трамвайних колій по вулиці Келецькій – від зупинки “Ринок “Вишенька” до Барського шосе. На цій території обмежили косіння трави.

Для того, щоб зрозуміти, як мешканці та мешканки Вінниці ставляться до міських луків, фахівці “Інституту розвитку міст” організували інформаційний захід. На Вишеньці, поблизу тестової ділянки, роздавали листівки з інформацією про цей тип озеленення та пропонували пройти опитування щодо того чи варто влаштовувати луки в містах.

У світовій практиці міські луки набувають все більшої популярності, адже мають ряд переваг: не потребують частого косіння та поливу, очищують повітря, зменшують рівень шуму та знижують температуру, покращують естетику місця та відновлюють біорізноманіття.

Міські луки (різнотрав’я) – це такий тип озеленення, де ростуть одно- та багаторічні квіти та трави. Луки бувають менш та більш декоративні. Їх можна влаштовувати вздовж роздільних смуг та хідників, на колишніх пустирях, біля багатоквартирних будинків, у парках та на площах.

«На локації ми дізнавалися думки місцевих мешканців про луку, адже процес не може бути успішним без постійної комунікації. Як і очікувалося, думки були різні. Були питання стосовно дискомфорту водіїв, яким іноді не видно із-за луків пішоходів, але це можна вирішити, якщо робити покоси шириною 1м з обох боків від переходу», говорить експертка з екології та озеленення КП “Інститут розвитку міст” Любов Колосова.

Аби врахувати якнайбільше думок, фахівці просять мешканців та мешканок Вінниці пройти коротке опитування за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdaWLsbWZ5uIBhI0JboqtiBQFNcszzZKe2uk-BWraRebubK6g/viewform?fbclid=IwAR32W8_I0EcdPNno9Doh66DgefNAp7WhALt9EovUBoDuxAEhaNtt93F9l4k

Більше інформації про луки та світові практики можна знайти на сторінці “Інституту розвитку міст” на Facebook – https://www.facebook.com/irm.vinnytsia/, перейшовши за хештегом #луки_вінниці.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin