Вінницькому ліцею №26 присвоїли почесне ім’я Героя України Дмитра Майбороди ВМР

Відтер Вінницький ліцей №26 носитиме ім’я Героя України – військового льотчика, підполковника ЗСУ та у минулому випускника цього закладу освіти. Відповідне рішення про присвоєння почесного імені, зміну найменування та затвердження в новій редакції статуту комунального закладу «Вінницький ліцей № 26 ім. Героя України Дмитра Майбороди» ухвалив виконавчий комітет міської ради вчора, 30 червня.

Цьому рішенню передувало громадське обговорення та круглий стіл (https://cutt.ly/pKN9xTv). З відповідною ініціативою щодо присвоєння ліцею імені Дмитра Майбороди виступив трудовий колектив закладу. До участі в обговоренні була запрошена громадськість, завітала і мама Героя Тетяна Майборода. Результатом стало одноголосне схвалення пропозиції колективу. Тож ухвала такого рішення на рівні міста стала лише наступним кроком. Відтепер увічнення подвигу Героя України у назві ліцею №26 є офіційним.

«На жаль, сумною ознакою сучасної історії нашої країни, починаючи з 2014 року, стало те, що майже кожен заклад освіти має одну, а то й дві меморіальні дошки на шану своїх героїчних випускників, які загинули, захищаючи Україну. Відтак, присвоєння закладам освіти імен героїв – гідний спосіб увіковічення їхньої мужності, героїзму і нескореності українського народу, – переконана директорка департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко, – Зараз, коли триває агресія росії проти нашої країни, рішення про присвоєння імені випускника, Героя України, дуже важливо, тому що це піднімає наш бойовий дух, сприяє патріотичному вихованню наших дітей. Дмитро Майборода – це гордість не тільки нашої громади, а й усієї держави. Присвоєння ліцею №26, де він навчався, його імені – це справедлива можливість вшанувати подвиг цієї людини, цього героїчного льотчика. Його постать – це приклад незламності духу, патріотизму і самопожертви в ім’я нашої Батьківщини, свого народу».

Довідка

Дмитро Майборода – український військовий пілот, підполковник Збройних сил України. В минулому – випускник ліцею №26.

Військову службу Герой проходив у 456-й окремій бригаді військово-транспортної авіації Повітряних Сил ЗСУ, що дислокується в аеропорту «Вінниця» (Гавришівка), де обіймав посаду начальника служби безпеки польотів.

Дмитро Майборода, будучи командиром екіпажу літака Ан-26, з травня по липень 2014 року виконав 35 бойових вильотів для перевезення військових, озброєння, матеріально-технічних засобів у зону АТО на Донбасі, проводив евакуацію поранених та хворих.

Загинув 14 липня 2014 року у Краснодонському районі Луганської області, коли його літак був підбитий.
Він разом із помічником командира екіпажу майором Дмитром Шкарбуном до останнього керував літаком, що дозволило іншим членам екіпажу евакуюватися. Ціною власного життя їм вдалося також відвести літак від населеного пункту Давидо-Микільське.

Похований на Алеї Слави Центрального кладовища Вінниці.

У грудні 2014-го Дмитру Майбороді посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордену «Золота Зірка». У квітні 2015 року – військове звання «підполковник».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin