У селі Уланів відбувся перший фестиваль “Картопля по-уланівськи”

Проведення фестивалю стало можливим завдяки ініціативі тимчасово виконуючого обов’язки голови Уланівської громади Олександра Васильовича Гоцуляка.

“Ідея фестивалю в мене виникла буквально рік тому, коли я об’їжджав місцеві села з фондом “СтопВірус”. Коли я став секретарем Уланівської громади у мене з’явилась можливість її реалізувати. Дуже непростий процес, але ніби все вдалось, люди задоволені, а це головне заради чого ми тут зібрались,”

– розповів пан Гоцуляк

За словами чиновника, буквально до минулого року він не знав, що рецепт картоплі по-уланівськи зародився саме тут, а коли вже почав працювати у громаді, зрозумів що треба діяти. На його думку, фестиваль згуртує громаду та дасть поштовх її розвитку, адже його відвідують не лише місцеві гості, а й люди з інших регіонів. Крім того, він зазначив, що у планах зробити фестиваль відомим не лише в Україні, а й дійти до міжнародного визнання.

Основні активності розпочались близько 12 години, фестиваль розташувався на території місцевого стадіону. Участь у заході взяли всі 36 сіл Уланівської громади, місцеві мешканці готували не лише картоплю, а й ділились іншими фірмовими рецептами Глафіри Дорош – кухарки з Уланова, яка є автором картоплі по-уланівськи. Також учасники представляли у тематичних світлицях мистецькі витвори, одяг та інші предмети притаманні саме їх населеним пунктам.

Крім того, на території фестивалю діяли різноманітні активності для дітей та дорослих, серед яких батути, атракціони, спортивні змагання та фуд-корти.

Окремо варто відзначити роботу міні-музею Глафіри Василівни Дорош, де серед іншого було представлені та черпак, за допомогою якого готувала кухарка, і її трудова книжка та світлини, а також автентичні предмети побуту, які використовувались у місцевій їдальні за часів Глафіри Дорош.

Короткий історичний екскурс у міні-музеї проводила бібліотекарка Уланівської громади Марина Ростиславівна Грудинська, яка особисто була знайома з легендарною кухаркою. Їй допомагали невістка та донька Глафіри Дорош. Жінки розповідали, що Глафіра Василівна була великою патріоткою рідного краю, адже неодноразово мала змогу покинути село, проте щоразу відмовляла. Прикметною є історія про те, як під час війни, коли Глафіра Василівна звільнилась з німецького полону, їй пропонував переїхати до Франції французький солдат, який закохався у жінку, проте вона вирішила повернутись на батьківщину. Не змінила свого рішення пані Глафіра й після всесоюзного визнання. Коли завдяки журналісту “Известий” рецепт став відомим на всю країну жінці знову пропонували переїзд, цього разу до Москви, але вона залишилась непохитною.

Поціновувачам музики теж було чим розважатись на заході. Посеред фестивалю діяла сцена на якій спочатку виступали ансамблі народного мистецтва з місцевих сіл, а потім запрошені гурти. Також виконували свої гумористичні твори місцеві коміки. Завершення першого музичного блоку фестивалю – виступів народних ансамблів – увінчали спільним виконанням пісні “Картопля по-уланівськи”, слова та музика якої з’явились у місцевому будинку культури.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу horove_pisnia-scaled.jpg

Не оминув своєю увагою подію і мер Вінниці Сергій Моргунов, політик виступив зі сцени з промовою:

“Рецепт картоплі по-уланівськи повинен бути в національному переліку нематеріальної спадщини України. І дуже символічно, що сьогоднішній фестиваль відбувається напередодні 30-річчя Дня Незалежності. Дня гідності, свободи, демократії українського народу. Дня національної єдності та ідентичності. Я переконаний і дуже хочу, щоб у наступні роки цей фестиваль набував найбільших масштабів. Щоб сюди приїжджали люди з усіх куточків Вінницької області, з усіх куточків України і з різних континентів. Я бажаю територіальній громаді Уланова, щоб ви динамічно розвивались, щоб ви комфортно почували себе тут, але це все перш за все залежить від вас. Здоров’я вам, благополуччя радості та гарного завжди настрою, з днем незалежності, з вашим святом, Слава Уланову і слава Україні,”

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу mer.jpg

Також зі сцени привітав з проведенням фестивалю та подякував, як організаторам, так і всім місцевим мешканцям пан Гоцуляк.

Після урочистих промов відвідувачів фестивалю запросили на майстер-клас з приготування картоплі по-уланівськи, який проводив відомий шеф-кухар Ігор Місевич. До речі, зазначалось, що для частування було придбано близько тонни продукту. Зірка проекту “Майстер-шеф” власними руками готував страву та розповідав про особливості її приготування. За словами кухаря, картоплю середнього розміру необхідно різати на чотири частини, а велику на шість, проте найсмачнішою буде маленька, кормова, яку можна обсмажити цілою. А часник, сіль та зелень потрібно додавати вже після процесу обсмажування.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу misevych-scaled.jpg
Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу kazan-scaled.jpg

Після проведення майстер-класу Ігор Місевич відповів на ряд журналістських запитань, зокрема на питання про те, як він потрапив до Уланова:

“Я на Вінниччині уже не вперше, якщо не помиляюсь, то вже чотири роки поспіль був гостем фестивалю імені Тараса Сича, готував у вінницькому парку бограч на Василя. Ми співпрацюємо з місцевим відділом освіти, вони запропонували і я погодився,”

Також зірковий кухар зазначив, що бренд картоплі потрібно розвивати, адже вона готується у багатьох закладах харчування, проте мало хто знає про її походження.

“Я завжди дуже радий приїжджати на Вінниччину, дуже люблю вінничан, адже тут люди прості. Вони хочуть підіймати українську культуру, багато маю знайомих військових вінничан, які боронять Україну. Так фестивалі згуртовують людей. Бо перш за все люди прийшли сюди за емоціями навіть більше ніж за їжею. Ту саму картоплю можна зготувати вдома, а тут зустрічі, знайомства. Я особисто знаю людей, які приїхали сюди навіть з Києва,”

– розповів Ігор Місевич про свої враження від фестивалю.

По проведенню майстер-класу, відвідувачі в більшості знову перемістились до сцени, насолоджуватись виступами музичних гуртів. Прикметно, що навіть легка негода не налякала людей. Дощ, який протягом декількох годин то розпочинався, то знов вщухав – лише зближував гостей заходу. Люди разом гуртувались під деревами та наметами фуд-кортів, частували одне одного стравами та напоями та весело проводили час.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу scena.jpg
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin