Новим гепрокурором стала Венедіктова, яка хотіла скасувати амністію активістам майдану

У вівторок, 17 березня, монобільшість Верховної Ради проголосувала за призначення Ірини Венедіктової на посаду генерального прокурора України.

Незважаючи на шквал критики до Володимира Зеленського в сторону кандидатури Венедіктової, рішення ухвалили 269 голосами. Нагадаємо, що раніше пані гепрокурор, перебуваючи на посаді голови ДБР пропонувала скасувати закон про недопущення переслідування учасників Майдану від 2014 року, через що отримала багато критику на свою адресу, в тому числі і від Рябошапки.

Було вбито 78 мітингувальників і 13 міліціонерів. З точки зору справедливості, ми повинні пам’ятати і про 13 загиблих правоохоронців, які виконували наказ. Якщо накази були злочинними, потрібно притягнути до відповідальності тих, хто їх віддавав. Якщо ми хочемо справедливого і чесного розслідування, то цей закон потрібно скасувати… – розповідала раніше Венедіктова

Венедіктову призначили генеральною прокуроркою: всі деталі голосування

Як голосувала Рада

224 голоси за Венедіктову віддали її колишні колеги по фракції – “слуги народу”, від “Опозиційної платформи – За життя” “за” проголосували 3 нардепи. Ще 16 депутатів від групи “За майбутнє” підтримали кандидатуру.

Венедіктову призначили генеральною прокуроркою: всі деталі голосування

По 13 голосів “за” віддали група “Довіра” і позафракційні депутати.

Проти висловилися дві парламентські сили – “Європейська солідарність” (24 нардепа) і “Голос” (14 нардепів). Ще 28 голосів проти дали в ОПЗЖ і 3 – позафракційні.

Фракція “Батьківщина” в повному складі утрималася від голосування.

Венедіктову призначили генеральним прокурором

Нагадаємо, з 27 грудня Венедіктова займала посаду глави Державного бюро розслідувань.

Що відомо про Венедіктову

  • Ірина Венедіктова закінчила Харківський національний університет внутрішніх справ і вивчала міжнародний комерційний арбітраж у Chartered Institute of Arbitrators. Отримала звання докторки юридичних наук.
  • До обрання у Верховну Раду 9 скликання була завідувачкою кафедри цивільно-правових дисциплін Харківського національного університету імені Каразіна, членкиня науково-консультативної ради Верховного суду, арбітром Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України та суддею Третейського суду у медичних справах.
  • Венедіктова – віцепрезидентка Фонду медичного права та біоетики.
  • У 2016-2017 роках претендувала на посаду судді касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, але не пройшла конкурс.
  • Володимир Зеленський представив Венедіктову у складі своєї команди, як експертку в галузі реформування судової системи.
  • На виборах до Ради посіла третє місце у списку президентської партії “Слуга народу”.
  • Заміжня за працівником кіберполіції України Денисом Колесніковим. Подружжя має двох дітей.
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin