Не дорікай чужому: У Зеленського більше претензій до власного уряду, ніж до кабміну Гройсмана

У травні 2019 року новообраний президент Зеленський під час інавгурації дорікав тодішньому уряду за шокуючі тарифи, нещасливих українців, принизливі зарплати і пенсії, болючі ціни та  неіснуючі робочі місця. Тоді його промова звучала як набір розмитих  партійних лозунгів , які були відірвані від реальності та підкріплювалися лише власними судженнями Зеленського.

Натомість через півроку роботи нового уряду, у президента з’явилися конкретні претензії до Кабміну Гончарука. Зеленський був незадоволений масовим явищем провалених реформ, падінням промисловості в країні, контрабандою, неефективністю пенсійного фонду, несправедливим правосуддям та безуспішною боротьбою з корупцією. І при цьому президент обурювався високими зарплатами та преміями, які призначали собі міністри за сумнівні заслуги. 

І це все — відповідальність самого Зеленського. Адже призначення Гончарука та уряду відбулося за особистою вказівкою президента, а не парламенту. Жодна з кандидатур не проходила процедуру розгляду в комітетах, а прізвища міністрів тримали у секреті до останнього. У перші місяці роботи Зеленський з командою показували усю зневагу до конституції, займаючись поступовою узурпацією влади. І що у підсумку? 

Новий уряд обирався точно за таким же принципом. Для усіх українців стало буденністю  дізнаватися про нові призначення зі “зливних бачків”у телеграмі. Ще під час виборчої кампанії Зеленський будував свою кампанію на відкритості та доступності для суспільства, з а зараз займається узгодженням кандидатур у цілковитій таємниці. Усі “міфічні”  претензії, які висував президент на початку, стали реальністю зі справжніми наслідками для населення. Тож, давайте порівняємо, як критика уряду Гройсмана співвідноситься із нинішніми “успіхами” уряду Гончарука.

Нещасливі українці — принижені шахтарі та неготовність до другого етапу медреформи

Уряд Гройсмана:

Протягом 2017-2019 років індекс щастя підвищився на 25 пунктів, про це свідчать результати Gallup International, яка проводила дослідження у 46 країнах світу. Більше того Україна почала показувати вперше з 2014 року позитивну динаміку. У 2019 році більше половини українців зазнач. Тож, Зеленський у своїй промові лукавив

З 1 січня 2017 року “мінімалка” була збільшена одразу у два рази – з 1600 до 3200 грн на місяць.  Загалом від квітня 2016 до початку 2019 мінімальна зарплатня зросла у три рази – до 4173 грн. При цьому середня зарплатня в Україні зросла лише у два рази – із 4686 грн до 9326 грн на місяць.

Уряд Гончарука:

“Наш наступний біль – ситуація з шахтарями та вугільною галуззю. Так, ці проблеми існують уже 15 років. Але сьогодні це – наш спадок і наша відповідальність. Перш за все мова про зарплати шахтарів та збут українського вугілля. Ця проблема була влітку. Всі втручалися. Це ненормально, але я теж втрутився. Проблема виникла знову.”,  — Зеленський 

Дійсно, під кінець 2019 року борг перед шахтарями перевищив мільярд гривень. І поки досі невідомо, коли працівникам шахт виплатять їхні кошти.

“Майже щодня у нас протести у різних медичних закладах. Люди бояться закриття лікарень, лікарі бояться звільнень, місцева влада іноді не готова брати повноваження, немає достатнього фінансування тощо. Є великі питання щодо тарифів, медичного обладнання та дуже велике питання до кадрів. А отже, головне питання: куди ми поспішаємо? Куди ми летимо?Чи не здається нам, що з таким підходом реформа летить у стіну?” —Зеленський

Таки медреформа летить у стіну. Раніше від Зеленського і його команди часто можна було почути про “вбивцю Супрун” та “геноцидні дії МОЗу” . Натомість по всій країні прокотилися протести проти запровадження урядом Гончарука реформи, масового скорочення районних лікарень та професійних працівників медзакладів.

Шокуючі тарифи — провалена роз’яснювальна кампанія щодо платіжок за газ

Уряд Гройсмана:

Новий уряд робив усе можливе, щоб домогтися зростання тарифів. Зокрема, у листопаді кабмін відмінив обмеження Гройсмана щодо тарифів на опалення та гарячу воду. Цією постановою встановлювався граничний тариф на послугу з постачання теплової енергії для населення на рівні 1,4 тис грн за 1 Гкал за наявності приладів обліку і 35,21 грн за 1 кв. м без приладів обліку. У підсумку українці можуть очікувати неконтрольоване зростання ціни на тарифи у будь-який момент

Уряд Гончарука:

 “Але люди заплутались через хаос з платіжками у січні та лютому. Десь вони стали меншими. Десь – ні. Комусь нарахували абонплату за доставку газу на кілька місяців наперед. Десь порахували тим, хто взагалі газом не користується.” – Зеленський

Хаос з платіжками розпочався з 1 січня 2020 , люди почали виходити на вулиці з акціями протесту через непосильні платіжки. А депутати зі “Слуги народу” пропонували натомість зпродувати домашніх улюбленців, щоб заплатити за рахунки.

Принизливі пенсії — неефективний Пенсійний фонд України, відсутній план підняття пенсій

Уряд Гройсмана:

 У 2018 році прем’єр-міністр України Володимир Гройсман розпочав широкомасштабне підвищення пенсій для пенсіонерів, які мають великий трудовий стаж, але невисоку пенсію. Цей процес розпочався з 1 січня 2019 року і вже у червні 2019 уряд остаточно закріпив механізм підвищення пенсій для людей, які мають великий стаж, але протягом всього робочого періоду отримували невеликі зарплати.

Уряд Гончарука:

“Далі – ще більш болючі цифри. Це понад 11 мільйонів пенсіонерів. Реальний план щодо підняття їхніх пенсій, на жаль, комунікаційно відсутній. Суспільство нічого не чуло про це. Велика частина пенсіонерів отримують менше двох тисяч гривень. Індексація пенсій – не проведена. Програма підвищення пенсій для людей вісімдесяти років поки що не реалізована. А ми стільки б’ємося над цим і стільки про це говоримо. Пенсійний фонд залишається величезною неефективною машиною, яка тільки на своє утримання «проїдає» 5 мільярдів гривень. На фоні цього пенсіонери та інші соціально незахищені категорії громадян мають лише одне питання: а за що так з нами і що з нами буде далі?”, – Зеленський

Індексації пенсій, якої в Україні чекали у березні, найближчим часом не відбудеться. Ситуація з пенсіями стала черговим провалом уряду Олексія Гончарука. Індексацію відклали на шість місяців. Наприклад, українці від 80 років за ці шість місяців недоотримають в середньому приблизно 3 тисячі гривень.

Якби індексацію організували в березні (як це планували на 2020-й ще в минулому Кабміні та зробили в 2019-му), вже з цього місяця в середньому громадяни на заслуженому відпочинку отримували б щомісяця на 216,3 грн більше.

Міфічні українські  дороги — падіння промисловості,  забута індустріальна слава

Уряд Гройсмана:

Очевидно дороги, на думку президента, вже перестали бути “міфічними” – про них Зеленський під час у березневій промові вже не згадав. Можливо, прийшлося вже зблизька побачити реальний результат. Всього за 3 роки роботи уряду Гройсмана було відновлено 6800 км доріг.

Варто зауважити, що з 2011 по 2015 роки реконструкцію та капітальний ремонт доріг в Україні  майже не проводився. Лише за 2007-2015 років було відремонтовано дорожне покриття майже такої самої протяжності як за три роки роботи уряду.

Завдяки урядовій програмі Гройсмана були повністю відновлені автошляхи: Львів – Тернопіль, Тернопіль – Хмельницький, Одеса – Рені, Харків – Охтирка. Також вперше розпочали капітальні ремонтні роботи на напрямках Запоріжжя – Маріуполь, Мерефа – Лозова, Кропивницький – Миколаїв, Гайсин – Умань, Київ – Харків – Довжанський, Дніпро – Решетилівка.

Уряд Гончарука:

“Інший наш біль – падіння промисловості на 5%. Воно триває четвертий місяць поспіль у багатьох секторах. Уряд, на жаль, не надав інструментів, які стимулюють внутрішнє виробництво та нові виробничі потужності. Індустріальна слава України поступово стає спогадом. Ми ризикуємо, що про наш промисловий потенціал скоро казатимуть: «Це було давно й неправда»” — Зеленський

У січні 2020 року обсяги промислового виробництва і Україні скоротилися на 5,1% проти січня попереднього року.Так, скоригований на ефект календарних днів показник промислового виробництва у січні 2020 року проти січня 2019 року склав 95,3%, а нескоригований — 94,9% (падіння на 5,1%).За місяць промисловість в Україні скоротилася на 8,4% (водночас, якщо врахувати, що у січні було багато вихідних, то промислове виробництво навпаки зросло на 1,6%). Найбільше у річному вимірі скоротилися обсяги виробництва електроенергії та газу — на 11,8%. Падіння у переробній промисловості склало 3,2%, а у добувній — 4,5%.

Болючі ціни — непереможна контрабанда, невиконаний державний бюджет, безуспішна боротьба з корупцією, несправедливе правосуддя

Уряд Гройсмана:

У 2019 році уряд Гройсмана домігся зниження ціни на газ у травні на 300 гривень. Для Кабміну було в пріоритеті домогтися зниження вартості газу для населення. Адже на той час ціни у Європі падали, а “Нафтогаз” тримав ціну на тому самому рівні. Врешті-решт уряд змусив монополіста знизити вартість.

Після того, як за підсумками 2015 року ВВП України впав на майже 10%, у 2016 економіка показала зростання – на 2,3%. За 2018 рік ВВП зріс на 3,2%.При цьому за підсумками 2018 року інфляцію вперше від зміни влади у 2014 вдалося втримати у межах 10%.

Команді Гройсмана вдалося вчасно виплачувати борги і зменшувати дефіцит бюджету. Якщо на початок 2016 року борг становив 79,1% від ВВП країни, то на початок 2019 він знизився до 60,9%. Дефіцит бюджету, тобто перевищення видатків над доходами, вдалося скоротити від майже 3% до 1,7%.

Уряд Гончарука:

“За два місяці нового року невиконання держбюджету – майже 16 мільярдів гривень. Ми повинні казати правду. 13 із них – це провал надходжень від митниці. Бізнес приречено сигналізує, що контрабанда повністю не зникла. Нам розповідали про рішучий та безкомпромісний бій з контрабандою. Та наразі виглядає так, що в цьому бою контрабанда відправила митницю в нокаут.” — Зеленський 

У листопаді невиконання планів по надходженням в держбюджет вже складала 8,3 млрд грн. Митниця вперше за тринадцять місяців виконала план надходжень лише завдяки зменшенню плану на 10 млрд грн, а податкова вже четвертий місяць поспіль не виконувла план надходжень.

“ДБР, СБУ, САП, НАБУ, МВС, ОГПУ. У нас уже шість органів, які мають забезпечувати порядок, справедливість та правосуддя. Невже не вистачає ще одного органу, щоб остаточно втілити в життя прислів’я про сімох няньок, у яких дитя без ока?  Ми провели низку реформ, запустили Вищий антикорупційний суд, перезавантажили НАЗК, повернули відповідальність за незаконне збагачення – я вдячний Верховній Раді, партії «Слуга Народу», всім депутатам, які за це голосували, ухвалили закон щодо викривачів корупції. Як довго українському суспільству чекати результатів у найбільш резонансних справах?” — Зеленський

Обіцяної весни з її посадками, так і не сталося. Досі не розслідувана справа Гандзюк, убивців героїв Небесної сотні відпустили на волю або віддали в Росію. А справа Шеремети взагалі перетворилася на фарс із її сумнівними доказами та справами у суді.

Системні, надуті політки — забуті обіцянки, високі зарплати чиновників та членів наглядових рад

Уряд Гройсмана:

Навідмінну від Гончарука попередній уряд проводив свої засідання відкрито та публічно. У той час як єдиною комунікацією зі суспільством можна назвати лише псевдо-блог “Чашка прем’єра”, який збирав декілька тисяч перегляді та безліч мемів. 

 Більше того за підсумками моніторингу впізнаваності загальне медіа-охоплення Кабміну Гончарука було нижче за загальне медійне охоплення попереднього уряду, Гройсмана: 368,4 млн контактів проти 492,6 млн контактів. 

Уряд Гончарука:

“І це не єдине, що потрібно зменшувати. Концепція зарплат міністрів переглянута, це правда. Виплати знижені. Але є питання щодо зарплат і премій багатьох членів наглядових рад. Ми розуміємо, що є закони ринку, ми не пропонуємо популістично платити «мінімалку». Але, вибачте, коли понад десять мільйонів громадян живуть на межі бідності, не можуть бути такі виплати людям, які, будучи у наглядових радах, від сили двічі-тричі на рік прилітають в Україну.” — Зеленський.

За останні місяці 2019 року міністри Гончарука отримали гігантські премії і надбавки:

  • Олексій Гончарук – 76 190 грн
  • Дмитро Кулеба – 86 774 грн
  • Михайло Федоров – 84 887 грн
  • Дмитро Дубілет – 17 544 грн
  • Арсен Аваков – 186 541 грн
  • Тимофій Милованов – 222 592 грн
  • Олексій Оржель – 162 003 грн
  • Вадим Пристайко – 233 893 грн
  • Ганна Новосад – 138 412 грн
  • Зоряна Скалецька – 94 988 грн
  • Альона Бабак – 212 600 грн
  • Юлія Соколовська – 216 783 грн
  • Оксана Маркарова – 89 387 грн
  • Владислав Криклій – 44 038 грн
  • Володимир Бородянський – 112 905 грн
  • Андрій Загороднюк – 97 191 грн
  • Денис Малюська – 226 361 грн
  • Оксана Коляда – 158 772 грн

Середня ж зарплата українця у 2019 році ≈ 10 000 грн, мінімальна у 2019 – 4173 грн.

У грудні, окрім ставки, міністри отримали кругленькі суми із кількома нулями. Шалені цифри збунтували соцмережі. Українці ж заробляють у рази менше. Середня зарплата близько 10-ти, а мінімальна не дотягує і до 5-ти тисяч.

Керівники державних підприємств почали отримувати зарплату, яка в рази  перевищує доходи американського президента. Так, директор підприємства “Антонов” Олександр Донець. у грудні отримав 50 тисяч доларів. Майже як Трамп – 34 тисячі доларів – заробив за місяць керівник “Укрзалізниці” Євген Кравцов.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin