Жмеринка – це пекло: як описували місто на Вінниччині швейцарські газети майже століття тому

Український письменик та краєзнавець Станіслав Цалик вирішив дізнатися, про що писала зарубіжна преса в 1920 та як описувала Україну. Звісно, іноземні друковані ЗМІ не оминули у своїх матеріалах Жмеринку. Її тоді називали самим пеклом та дивувалися спекуляцією та корупцією, яка була на кожному кроці

Про це повідомляє українська служба BBC

Так, у лютневому випуску 1920 року швейцарської газети “Revue Internationale de la Croix Roug” був опублікований звіт майора Ледере про поїздки у Хмельницький, Кам’янець-Подільський та Жмеринку. Він тоді перебував в українських містах з місією Міжнародного Червоного Хреста .

Швейцарський військовий був неприємно вражений перебуванням у Жмеринці.

“Купити одяг неможливо …. Жінка одного лікаря зробила собі сукню з мішка, а на вокзалі в Жмеринці бачив я німецького підофіцера, що уже тиждень шукав, де би купити собі штани при 30 морозу… Паперу майже цілком нема. ” , – йдеться у звіті.

Його дивував місцевий побут, який виглядав для іноземця диким та бридким.

“Паперу майже цілком нема. В готелю служниця витягала папір з клозету, мила його і таким способом робила його гідним до подальшого ужитку. Вагони, паротяги, все в руїнах. Вугілля і дров нема. […] Спекуляція, корупція, злодійство на кожному кроці”, – обурюється майор Ледере.

Пізніше він у публікації зізнався:

“Пекло, яке я бачив на землі, було в Жмеринці”

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin