Скільки з нового року коштуватиме для вінничан газ та чому прийдеться переплачувати?

З 1 січня 2020 року було встановлено нові тарифи на газ. Відтепер українці платитимуть на гривню більше: близько 8 гривень за кубометр. Також з нового року вводиться “страхова ціна” від Кабміну, за якою прості користувачі будуть сплачувати більше за газ ніж бізнес.

Скільки коштує газ для українців?

З нового року діятимуть два тарифи на газ для населення. Перший – страхова ціна, яка складає близько 7-8 грн за кубометр. Вона залежить від регіону. Другий – “страховий”. Його спеціально запровадив уряд для того, щоб вирівняти наслідки коливання цін.

З січня 2020 року українці платитимуть 5500 грн + 20% ПДВ + націнка постачальника до 2,5% + тариф на транспортування.

Якщо брати до уваги транзитні ставки, які раніше діяли в Україні, кубометр коштуватиме від 7 до 8 грн. Ціна залежить від регіону. Кудись доставляти блакитне паливо дорожче, кудись – дешевше. Традиційно найбільше за транзит платять жителі Миколаєва, Вінниці та Рівного, а найнижчі тарифи – в Києві та Кременчуці.

Єдиний “страховий” тариф буде діяти до кінця зими. “З 1 січня 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК” Нафтогаз України “поставляє газ у рамках спеціальних обов’язків (ПСО), складе 5500 грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами). Це на 12% менше, ніж у січні 2019 року”, – йдеться в заяві НАКу.

Але тут є одне хворе “але”. З огляду на те, що новий транзитний контракт із Росією все-таки підписали, ринкові ціни (другий тариф) можуть виявитися навіть нижчими, ніж “страхова” вартість.

Скільки заплатить сім’я за новими тарифами (з урахування ціни в 8 грн/куб):

За плиту:

  • Було: 68,3 грн (в 2019-му)
  • Буде: 79,2 грн (в 2020-му)

За плиту і підігрів води газом:

  • Було: 217,3 грн (в 2019-му)
  • Буде: 252 грн (в 2020-му).

Чому зі “страховою” ціною доведеться переплачувати

“Щомісячна вартість газу протягом першого кварталу 2020 року може бути і вищою гарантованої ціни і нижчою. У січні вони вишикувалися на одному рівні, але яка ситуація буде в лютому – важко передбачити”, – один із керівників “Нафтогазу” Андрій Фаворов.

Водночас незалежні аналітики впевнені – вартість газу на відкритому ринку буде варіюватися від 5,2 до 5,5 грн за куб із ПДВ до кінця опалювального періоду. Звичайним сім’ям пропонують купувати блакитне паливо одразу за максимально можливою ціною. Це означає, що у “вдалий” місяць за кубометр доведеться переплачувати більше 30 коп.

За матеріалами: Obozrevatel

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin