Хто більше виграв/програв від «українського скандалу»: Трамп чи Байден

Не виключено навіть, що на наступних президентських виборах у США ми не побачимо жодного з них

У США – це новина дня: Адміністрація президента відмовилася співпрацювати з Палатою представників у розслідуванні щодо імпічменту Дональда Трампа, повідомляє The Washington Post. ‘Білий дім заявив у вівторок, що не співпрацюватиме з розслідуванням щодо імпічменту, ініційованого демократами, – ідеться в повідомленні, а також зазначається, що особистий адвокат президента США Рудольф Джуліані також наголосив, що не співпрацюватиме зі слідством у Палаті представників. За його словами, він не уявляє, що хтось із чинної адміністрації з’явиться на слуханнях у Конгресі.

До того ж у вівторок президент Трамп визнав, що наказав Держдепартаменту заблокувати заплановані слухання в Палаті представників за участю посла США при ЄС Гордона Сондленда, який є однією з ключових фігур у справі про можливий тиск Білого дому на Україну, і фігурує на «записах Волкера».

«Українагейт» збурює Сполучені Штати уже не перший тиждень. Потужні інформаційні хвилі одна за одною накочуються на американці, і нам здалеку й не видно, як під їхнім впливом змінюються настрої американців. А якщо так і поставити запитання – не «кому вигідно?», а «кому вигідніше?». Хто з них – Дональд Трамп чи Джо Байден – «нагорі» нині, після всього почутого, прочитаного, побаченого?

Опитування The Washington Post

Підтримка американцями розслідування щодо імпічменту президента США Дональда Трампа в Палаті представників досягла серед американців 58%. Про це свідчать дані свіжого соціологічного опитування, проведеного компанією Schar Schoo на замовлення The Washington Post.

Якщо точніше, 43 висловились твердо за доцільність розслідування, 15% підтримують його ‘скоріше так, ніж ні’, проти розслідування виступають 38% (твердо – 29 і «скоріше ні» – 9 відсотків).

Невтішна для республіканців і різка зміна ставлення громадян США до перспективи імпічменту Дональду Трампу. У січні-березні, коли про «україногейт» ніхто і гадки не мав, її підтримувала меншість – 40-41% при 55-54% «проти». У квітні-липні співвідношення для Трампа навіть покращилося – 37% «за» при 56-59 «проти». І ось стрімкий «стрибок з переворотом» до 58% «за». Навіть, взявши до уваги, що не всі з них вважають, що Трамп заслужив на усунення з посади (6 відсотків за те, щоб пройти належну процедуру і виправдати Трампа, 3 – почекати результатів розслідування), залишаються «ядерні» 49 відсотків прибічників не просто розслідування, а саме відставки президента.

Два пункти з опитування стосувалися України

Перший: чи були прийнятними дії Трампа, коли  він у телефонній розмові з президентом України вимагав порушити розслідування проти екс-віце-президента США Джона Байдена та його сина? Результат: «прийнятні»– для 32% учасників опитування, «неприйнятні»– для 62%.

Дослідники також запитали, чи є важливим для загальної оцінки роботи Трампа те, що він призупинив військову допомогу Україні до того, як буде порушено розслідування щодо Байденів? Результат: 38 відсотків опитаних вважають що це є «справді важливим», 20 – «доволі важливим», 18 – «не дуже важливим», 19 – «взагалі не важливим».

Утім, не забули в опитуванні і про ймовірного кандидата на наступне президентство – ну справді, яке опитування про Трампа без Байдена? Поставили два пов’язані запитання: «Чи дотримується Трамп етичних стандартів, керуючи державою»? (результат: так – 35%, ні – 60%) та «чи дотримувався б Байден етичних стандартів, керуючи державою»? (результат: так – 47, ні – 38).

Це, звичайно, не перемога на виборах-2020, але перемога в одному окремо взятому опитуванні.

Опитування IBD / TIPP

Втім, не все так рожево і для претендента. В іншому свіжому опитуванні, яке спільно проводять дослідницькі агенства Investor’s Business Daily (IBD) і TechnoMetrica Institute of Policy and Politics (TIPP), більше уваги приділено Байдену. І згідно з результатами IBD / TIPP, американці підтримують не тільки розслідування щодо імпічменту Трампа, а й розслідування щодо Байдена та його сина теж – і це солідна більшість – 57 відсотків проти 37.

50% опитаних вважають, що зусилля президента Дональда Трампа змусити Україну розслідувати потенційного конкурента на виборах є серйозним правопорушенням, яке варте імпіменту, але 46% так не вважають. Окремо підбито підсумок відповідей «незалежних» – тобто тих, хто не вважає себе прихильником ні Байдена, ні Трампа – їх голоси розділилися майже порівну, 46% заявили, що ця справа варта імпічменту, а 47% – ні.

Водночас «український скандал» не підірвав критично перспектив виборів для Трампа в 2020 році. Трамп навіть скоротив відставання від Байдена порівняно з вересневим опитуванням: у жовтні стало 44 проти 51, а в вересні було 42 проти 54 відсотків.

Попри негативний резонанс задоволення роботою Трампа навіть зросло. Це сталося завдяки вищій цифрі щодо керування економікою: 48% – проти 46% у вересні (а несхвалення керування економікою не змінилося – 39%). Плюс відновлення торговельних переговорів з Китаєм принесло Трампу деякі бали: 39% підтримують торговельну політику Трампа щодо Китаю, як і раніше, і на один відсоток – з 49% до 48% порівняно з вереснем скоротилася кількість незадоволених.

Для Байдена зараз ближча проблема – не Трамп

Зазначимо, що порівнювати шанси на президентство Трампа і Байдена ще зарано. Джо Байден ще не став кандидатом від Демократичної партії – і в нього є сильні суперники на праймеріз. І якщо ще два місяці тому Байден мав упевнений відрив від суперників-однопартійців, то нині звинувачення з боку Трампа справили свій вплив – як показує жовтневе опитування IBD/TIPP, Елізабет Уоррен випередила Джо Байдена в перегонах за кандидатуру в президенти від демократів.

До того ж, Джо Байден відстає і у зборі коштів на вибори, залучивши у третьому кварталі року лише 15,2 мільйона доларів. Уоррен зібрала 24,6 млн, а Сандерс – 25,3 млн доларів.

Ці вибори у США – взагалі «вікові», так би мовити – всім основним претендентам – за 70! Елізабет Уоррен, 70-річна юрист, сенатор від штату Массачусетс, яка народилась у робітничій родині, а в Демпартії очолює «прогресивне крило».

Берні Сандерс минулого тижня зазнав серцевого нападу, йому навіть зробили шунтування, але – теж дуже немолодий (78 років) – політик заявив, що почуваєтся добре і розраховує взяти участь у дебатах 15 жовтня. І це хороша новина для Байдена, оскільки прихильники Сандерса з лівого крила Демпартії в разі вибуття останнього з праймеріз, пристали б до Уоррен – як суперниці традиційно-консервативного Байдена.

Сандерс навіть називав себе «демократичним соціалістом». Натомість Байден є явним лідером серед консервативних демократів (45% – проти 6% Уоррен) та тих, хто називає себе «поміркованими» (35% на 21%). Уоррен більше підтримують афроамериканці та іспаномовні (44 на 16). Триває суперечка серед інвесторів Демократичної партії: найбільші і найбагатші – за Байдена, середні – за Уоррен, але їх більше, тому опитування показують, що з демократичних інвесторів 31% прихильні Елізабет Уоррен, 23% за Джо Байдена.

Прихильники Байдена нині закликають не перебільшувати шкоду від скандалу для їх кандидата, але цифри показують, що вона є.

Зазначимо, що троє претендентів від демократів, за опитуваннями, мали б перевагу над Трампом, якби вибори відбулися вже зараз. Що додає ваги перемозі на праймеріз у Демократичній партії.

Висновок

То кому ж більше шкодить потік згадувань у негативному контексті скандалів – чинному президенту США Дональду Трампу чи ексвіцепрезиденту, а нині претеденту в кандидати в президенти від Демократичної партії Джо Байдену?

Схоже…Байдену. Для Трампа «український» чинник – лише один з багатьох. Він може збалансувати його добрими новинами з інших внутрішніх або зовнішніх питань. Особливо внутрішніх – якщо все гаразд з економікою, американці багато можуть пробачити. А для Байдена – цей чинник надто резонансний, щоб його можна було легко виправити.

Втім, виникає така можливість, що, в разі коли Байден програє праймеріз, а водночас демократи доможуться відставки Трампа, то кандидувати в 2000-му році не буде жоден з них.

Олександр Волинський, Київ

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin