Афганістан дуже тяжко робить вибір між минулим і майбутнім

Президентські вибори в країні тривають на тлі терактів, низької явки, зневіри та звинувачень у корупції. Результати обіцяють за три тижні…

28 вересня, коли в Афганістані проходили вибори президента, сталося 68 інцидентів із застосуванням зброї, під час яких загинули чотири працівники сил безпеки. Про це інформує Анадолу з посиланням на главу МВС країни Месута Андерабі.

«Напади й теракти скоєні в основному бойовиками руху «Талібан», які намагалися втрутитися в хід голосування на виборах. Загалом по країні в суботу загинули чотири особи, 72 афганці, серед яких троє силовиків, дістали поранення», – йдеться в повідомленні

Напередодні

Це четверті президентські вибори в Афганістані після падіння режиму талібів наприкінці 2001 року. Спочатку вони були призначені на 20 квітня, але Незалежна виборча комісія оголосила 26 грудня 2018 року, що вони будуть перенесені на 20 липня, щоб вирішити проблеми, які стали очевидними під час парламентських виборів у жовтні 2018 року. Додатковий час використали для перевірки списків виборців та підготовки виборчих працівників за новою системою біометричної ідентифікації. 20 березня 2019 року комісія знову відклала вибори, цього разу на два місяці – з 20 липня на 28 вересня. Причиною було назване зволікання із змінами у виборчому законодавстві.

Виборча комісія також вперше вдалась до обладнання біометричної перевірки виборців, за допомогою якого взяли відбитки пальців та фотографії кожного виборця та зафіксували час їх голосування. Технічну систему було обрано для боротьби зі зростаючою кількістю випадків фальшування.

Кандидати

Президент Афганістану обирається за двома турами; якщо жоден кандидат не отримає більшості голосів у першому турі.

Вісімнадцять осіб – у тому числі колишні польові командири та члени колишнього комуністичного уряду країни – спочатку висунули себе на вибори, потім п’ятеро відмовилися.

Жодна афганська жінка не балотується в президенти, лише три жінки фігурують у штабах кандидатів, як претенденти на високі посади в разі перемоги їх лідера.

Один з провідних кандидатів, Мохаммед Ганіф Атмар – колишній міністр МВС та колишній радник чинного президента Гані – призупинив свою кампанію в серпні. Його виборчий штаб заявив, що призупинення сталося через погану ситуацію з безпекою та затримку процесу примирення.

Найбільші шанси на перемогу мають:

– діючий президент країни 70-річний Ашраф Гані,

– 59-річний Абдулла Абдулла, який після виборів 2014 року очолював уряд національної єдності,

– та 72-річний лідер Ісламскої партії Ґульбеддін Хекматіар.

Але недовіра серед виборців пояснюється відчуттям, що ситуація не зміниться на краще – оскільки владу виборюють ті самі двоє політиків, які виборювали її в 2014 році.

П’ять років тому президентські вибори були захмарені звинуваченнями у фальсифікаціях як під час голосування, так і підрахунку голосів. Щоб досягти результату, знадобилися місяці, поки угода між двома основними претендентами, запропонована США, закінчилася ‘урядом національної єдності’.

Обох провідних кандидатів звинувачували у корупції. Тим часом, за даними ООН, рівень безробіття в Афганістані становить близько 25%, і майже 55% афганців живуть за межею бідності.

Перебіг голосування

Тим часом, таліби чинили напади, щоб зірвати кампанію: 17 вересня 2019 року терорист-смертник підірвався на акції передвиборної кампанії президента Ашрафа Гані, убивши 26 людей та поранивши 42. Менш ніж за годину таліби здійснили ще один напад смертника біля посольства США та Міністерства оборони Афганістану, вбивши 22 людини та поранивши близько 38.

Не менш як 15 осіб поранено в результаті вибуху на півдні країни, в місті Кандагар біля виборчої дільниці, повідомляє DW.

Тож 28 вересня 2019 року виборці йшли, щоб віддати свій голос, незважаючи на прямі загрози цивільним особам з боку талібів. Однак явка була рекордно низькою: із 35 мільйонів громадян країни зареєструвалися як виборці 9,7 мільйонів, а проголосували лише близько двох мільйонів.

Виборчі дільниці ретельно охоронялися
Виборчі дільниці ретельно охоронялися

По всій країні було розгорнуто понад 70 тисяч силовиків для захисту виборців. І при цьому сотні виборчих дільниць у школах і мечетях так і не відкрилися через небезпеку терактів. Також в Афганістані є великі райони, які знаходяться під контролем талібів, а відтак, голосування там є практично неможливим.

Незважаючи на наднизьку явку, голосування в день виборів Reuters назвав ‘відносно спокійним’. Найвідоміший в ісламському світі телеканал Аль-Джазіра також зазначив, що насильство було лише ‘спорадичним’. Журналіст «Арабських новин» навіть заявив, що ‘кількість загиблих була нижчою, ніж у попередні виборчі дні’, і що розмови з жителями Афганістану свідчать про те, що ‘було менше насильства, ніж на парламентських виборах минулого року’, додавши, що ‘в деяких виборчих центрах силовиків було більше, ніж виборців’.

Водночас The New York Times, опитавши низку місцевих посадовців, виявило іншу кількість загиблих  – ‘щонайменше 30 співробітників служби безпеки та 10 цивільних осіб’, а також ‘щонайменше 40 силовиків і 150 цивільних осіб’ поранених – і це, згідно з повідомленням, ‘набагато більше, ніж давали офіційні звіти’.

Влада Афганістану була змушена продовжити час голосування виборах на дві години – у зв’язку з повідомленнями про акти насильства. Кілька виборчих дільниць закривалися через загрозу безпеці людей. Попри це на прес-конференції в Кабулі голова незалежної виборчої комісії країни Гава Алам Нурістані висловив задоволення перебігом голосування. «Чиновники оцінили сьогоднішні вибори як успіх, оскільки не було великої атаки талібів. Ті, хто проголосував, зробили це всупереч погрозам бойовиків», – відреагувала кореспондент Бі-бі-сі.

Виборці

І все ж, зазначає Бі-бі-сі, на тлі загроз та смертоносних вибухів, люди проголосували. У південному місті Кандагар, незважаючи на вибух на виборчій дільниці, жінки стояли в чергах для того, щоб проголосувати. Загалом жінки становлять 35% афганців, які зареєструвалися для голосування. Співрозмовниця журналіста сказала, що вона віддасть свій голос, навіть якщо для цього доведеться стояти у черзі годинами.

жінки становлять 35% з афганців, які зареєструвалися для голосування
Жінки становлять 35% афганців, які зареєструвалися для голосування

‘Хоробрість людини в Афганістані визначається, коли вона має сміливість віддати свій голос, – сказав інформаційному агентству Reuters Роя Джахангір, лікар з Кабула. – Сподіваємось, що цього разу немає шахрайства – інакше виборці знову відчують себе обдуреними’.

Підсумки

Незалежна виборча комісія розраховує оголосити результати через три тижні. Але якщо кандидати не приймуть їх, це може спричинити політичну кризу, яка зруйнує крихку демократію.

Наступний президент Афганістану очолить країну, спустошену за чотири десятиліття безперервної війни, яка почалася з радянського ще вторгнення. Тисячі людей гинуть щороку, дарма, що для подолання протистояння залучені сили з усього світу.

Підготував Олександр Волинський, Київ

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin