Три події світу. Скандал як прелюдія, формулювання з перепонами та нові прояви гібридності Кремля

Візит Володимира Зеленського до Нью-Йорка ризикує пройти у шлейфі скандалу, пов’язаного з Дональдом Трампом.

Офіційний Київ устами Вадима Пристайка визнав доцільність «формули Штайнмаєра» як каталізатора процесу врегулювання конфлікту на Донбасі, і тепер намагається наповнити віртуальну формулу конкретним змістом. Кремль не має намірів відмовлятися від гібридності як інструмента зовнішньої політики.

Прагнення команди Володимира Зеленського якнайшвидше організувати зустріч з Дональдом Трампом зіткнулось з серйозними перепонами. У США вибухнув скандал навколо припущення, що американський президент у липні 2019 року у телефонній розмові вимагав від українського колеги порушити кримінальну справу проти сина Джо Байдена Хантера, пов’язаного з компанією Burisma. Джо Байден, який виглядає найбільш вірогідним кандидатом в президенти від Демократичної партії, вимагає оприлюднити стенограму розмови, у Конгресі вже почали говорити про можливість імпічменту Трампа за перевищення власних повноважень. Діючий американський президент відбивається у властивій йому манері, яка не виключає заперечень очевидного. Володимиру Зеленському у Нью-Йорку доведеться серйозно поставитися щонайменше до спілкування з американськими медіа, зважуючи кожне сказане слово.

Вадим Пристайко минулого тижня визнав, що ще 2 вересня погодився на застосування «формули Штайнмаєра» для врегулювання конфлікту на Донбасі, хоча і Петро Порошенко, і Павло Клімкін, і Костянтин Єлисеєв стверджували, що такого документу в природі не існує. Цей крок обумовлений, як видається, прагненням Зеленського та його команди якомога швидше виконати обіцянку про припинення війни, але наразі зарано говорити про успіх подібного підходу. Леонід Кучма під час зустрічі ТКГ у Мінську висунув додаткові вимоги для фіксації цієї вимоги на папері, а ідея розведення військ не знаходить потужної підтримки серед місцевих мешканців на Донбасі. Помічник президента Андрій Єрмак запевнив, що «формула Штайнмаєра» стане основою законопроекту, на який чекає широке суспільне обговорення.

Росія не має намірів відмовитися від гібридності у власній зовнішній політиці. Наприклад, переговори про постачання газу у Брюсселі між представниками ЄС, Росії та країни тривали всього 40 хвилин, і сторони домовилися зустрітися за місяць, що не завадило російським пропагандистам поширювати різноманітні версії. Принагідно варто нагадати, що запаси «блакитного золота» в українських ПСГ майже сягнули 20 мільярдів кубометрів, що дозволить в разі необхідності пройти опалювальний сезон навіть в умовах мінімізації закупівель енергоносіїв. Міністр оборони Сергій Шойгу у першому за кілька років інтерв’ю активно заперечив можливість війни з Україною, проте висловив готовність допомогти у «приборканні екстремістів». «КоммерсантЪ» повідомив про плани економічної інтеграції Росії та Білорусі на період до 2021 року, на що у Мінську відповіли відновленням дипломатичних відносин зі США на рівні послів та заявою про завершення процедур зі спрощення візового режиму з ЄС.

Євген Магда, Інститут світової політики

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin