«86 днів Оборони Маріуполя»: історії мужності на Європейській площі

Пересувна виставка «86 днів Оборони Маріуполя» відкрилася сьогодні на Європейській площі Вінниці. Експозиція від громадської організації «Серце Азовсталі» зображає символіку промислового міста, подає хроніку опору захисників і нагадує про тих, хто третій рік перебуває у полоні.

Виставка проходить за сприяння Вінницької міської ради. Її відкриття відбулось за участі родин військовополонених та полеглих оборонців України, представників громадських організацій та небайдужих містян. Розпочалась подія хвилиною мовчання в пам’ять про тих, чиє життя обірвав російський агресор.

«Я хочу, щоб всі розуміли, що війна не десь там, а вона знаходиться тут поруч з нами. Ця виставка створена, щоб привернути увагу. Ми продовжуємо боротися за наших полонених. Приєднуйтесь до нас, беріть участь в акціях. І давайте будемо пам’ятати, яку ціну заплатили ці хлопці та дівчата, щоб ми могли сьогодні тут зібратися», – зазначила представниця громадської організації «Серце Азовсталі» Ольга Данилова.

Над створенням експозиції працювала авторська група громадської організації «Серце Азовсталі» в межах проєкту «М86 – Літопис оборони Маріуполя». Вона базується на першоджерелах: свідченнях сотень військових та цивільних – учасників та очевидців тих подій.

«Я хочу подякувати всім людям, які вклали стільки зусиль та праці в написання Літопису оборони Маріуполя-86, тому що це саме той подвиг, який увійшов в історію України. Він має бути донесений до нового покоління правильно. І саме такі виставки допомагають нам проводити екскурсії, ознайомлювати підлітків, студентів, школярів з тим, якими героїчними є наші українські хлопці, рівних яким у цьому світі немає. Кожен із них розумів, що знаходиться в повному оточенні, але продовжував робити неймовірні речі як титани. Спілкуючись з матерями цих відважних воїнів, знаючи їхні історії, я хочу сказати, що кожен із них надсилав своїм ненькам повідомлення на хвилі великого патріотизму та любові до України», – розповіла очільниця Ради родин загиблих Захисників та Захисниць України при міському голові Вікторія Колмикова – мати вінничанина Романа Колмикова, який поліг при обороні Маріуполя.

Серед присутніх на виставці була і дружина військовополоненого Азовця Катерина. Вона наголосила на важливості подібних заходів. За її словами, вони не дають суспільству забувати, а головне – дарують надію на повернення наших захисників додому.

«Ми пов’язуємо з цією виставкою свої мрії, щоб більше людей знали про їхній подвиг. Наша ціль – рідних захисників Маріуполя – нагадувати про Маріуполь, – говорить Катерина. – Нас тримає любов: мене – до чоловіка, матерів – до синів, сестер – до братів… Любов нас тримає вже третій рік…»

Власне вся виставка сповнена образами, що дозволяють зануритись в атмосферу буремного Маріуполя. Це і вертикальні труби, висота який наче кардіограма відтворює хронологію подій, а колір позначає етапи: світлі – початок боротьби, темні – руйнацію та облогу міста. І речі, котрі допомагали виживати оборонцям «Азовсталі» у надважких умовах: ізострічка, енергетики, санітайзери, налобний ліхтарик, саморобні коржики. Також символічною є і форма виставки, яка подібно стрілці компаса, вказує напрямок на Маріуполь.

А на почесному місці розміщено світлини з біографіями 14 Героїв нашого краю, які загинули, захищаючи місто Марії. Розповіді про них підготувала громадська організація «Об’єднання родин Незламні».

Одними з перших із експозицією виставки «86 днів Оборони Маріуполя» ознайомились Вінницький міський голова Сергій Моргунов та секретар міської ради Павло Яблонський. Очільник громади зазначив, що наше місто із Маріуполем пов’язують тісні зв’язки, які не обірвалися з початком повномасштабного вторгнення.

«86 днів героїчної боротьби Маріуполя – це приклад мужності, це приклад стійкості та незламності. Я думаю, що для молодого покоління та й для всіх людей важливо розуміти, як відбувалася ця оборона, як хлопці та дівчата своїм здоров’ям, своїм життям зупинили на цій ділянці фронту рашистські війська і дали можливість перегрупуватися нашим Силам Оборони. І найважливіше, щоб ті міста, які на щастя не відчули, що таке артилерійські обстріли, що таке танки на території міста, що таке покинути все, що в тебе є вдома, і тікати світ за очі, – бачили цю трагедію Маріуполя», – наголосив Сергій Моргунов.

Виставка у Вінниці триватиме до 26 жовтня, після чого продовжить свої мандри українськими містами. А згодом, щоб привернути увагу світової спільноти до випробувань нашої країни, її планують показати за кордоном.

Проєкт створено Big City Lab та Національним музеєм історії України. За підтримки: групи компаній «Метінвест», Mariupol Reborn, Серце Азовсталі.

Мапа укриттів на випадок оголошення тривоги – тут (https://cutt.ly/uw7ZtGIL).

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin