Вінниця на шляху екологічних змін: план управління промисловими відходами

У Вінниці 8 жовтня провели фокус-групу з управління промисловими відходами, що зібрала учасників з різних секторів промисловості. Захід, організований міською радою, спрямований на вдосконалення процесів управління відходами в рамках Плану розвитку міської громади.

Представниця департаменту відновлення та розвитку Вінницької міської ради Юлія Замушинська розповіла, що наразі в Україні триває робота над впровадженням реформи управління відходами і ефективність та результати цих змін будуть залежати від взаємодії держави, громад і бізнесу. Напередодні у Вінниці вже відбулися тематичні фокус-групи, де обговорювали з дотичними спеціалістами утилізацію будівельних, медичних, сільськогосподарських та інших відходів.

«Сьогодні наша фокус-група присвячена промисловим відходам та відходам на які розповсюджується розширена відповідальність виробника. Це новий тип відходів, які вже прописані у новому законодавстві. На заході також присутні представники організації, яка спеціалізується на дозвільних документах та законодавстві, – сказала Юлія Замушинська. – Ми продовжуємо працювати над Планом управління відходами ВМТГ – важливим документом, який міститиме алгоритм дій для подальшого розвитку та оптимізації роботи з відходами сфери виробництва та споживання. До цієї роботи, звісно, залучаємо профільні департаменти міської ради, служби, бізнес та громадськість, щоб разом знайти дієвий шлях для вирішення викликів у цій галузі».

Сьогодні під час зустрічі, яка відбулась у форматі відкритого дискусійного майданчика, учасники й справді могли не лише обговорити проблематику, з якою зіштовхуються в роботі, а й поділитися власними ідеями та напрацюваннями на цю тематику.

Зокрема директор ПП «Інтер-Еко» Вадим Гончарук розповів про зміни в роботі промислових підприємств в контексті прийнятого торік Закону України «Про управління відходами». Ним, за його словами, передбачені зміни, які стосуються нової дієвої дозвільної системи, децентралізації управління відходами, багаторівневого планування, розбудови відповідної інфраструктури, а також ієрархії управління відходами, розширеної відповідальності виробника відповідно до європейських принципів.

Заступниця голови правління з виробництва ПРАТ «Вінницький олійножировий комбінат» Людмила Музика зазначила, що подібні заходи мають велике значення для обміну досвідом з колегами у сфері управління промисловими відходами та розповіла про роботу одного з найстарших вінницьких підприємств у галузі харчової промисловості.

«Основна проблема – це отримання дозволів, є нормативні документи, в межах яких можна працювати з відходами. Наразі наш комбінат отримав два дозволи – на гранулювання лушпиння з соняшника та на його спалювання у власні котельні, за рахунок чого ми можемо отримувати теплову енергію. Працюємо ще над документами, які стосуються обробки відходів при дезодорації, – розповіла Людмила Музика. – Цей захід дуже корисний для мене та колег, адже потрібно знати алгоритми дій, законодавство. І колеги, які сьогодні розповідали про нові підходи до утилізації відходів, – це спеціалісти високого рівня. Нам всім потрібно це знати та вдосконалюватися».

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin