У Вінниці відбувся практичний семінар «Енергетична стійкість прифронтових громад. Обмін досвідом»

Сьогодні, 19 вересня, у Вінниці відбувся практичний семінар «Енергетична стійкість прифронтових громад. Обмін досвідом», в якому взяли участь представники органів місцевого самоврядування Вінниці, місцевий бізнес, вищі навчальні заклади, а також делегації з Запоріжжя, Миколаєва, Харкова, Сум. На заході мова йшла про впровадження кращих енергозберігаючих, ефективних практик в регіонах України. Ця подія організована за підтримки радниці Вінницького міського голови, членкині правління «Асоціації «Професійний уряд» й випускниці програми PFP Вікторії Вдовиченко, національних експертів проєкту ЄС «Угода мерів – Схід», а також департаменту відновлення та розвитку Вінницької міської ради.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що створення умов для забезпечення енергетичної стійкості в умовах повномасштабного вторгнення та постійних ворожих атак має надважливе значення для всієї країни. Позаяк відновлення енергетичної інфраструктури вимагатиме часу та значних капіталовкладень, потрібно шукати нові, альтернативні джерела забезпечення електроенергією.

«У Вінниці ми вже давно усвідомили важливість енергонезалежності. Завдяки співпраці зі Швейцарською конфедерацією, ми впроваджуємо альтернативну енергетику, зокрема, котельні на біопаливі. Заохочуємо бізнес до використання сонячної енергії. Загалом в громаді вже встановлено 65 СЕС загальною потужністю 15 МВт. Три з них розташовані на дахах міських лікарень. Їх встановлено коштом міського бюджету. І у наступному році ми плануємо монтаж ще кількох СЕС для наших комунальних закладів. Крім того, ми компенсуємо до 40% вартості встановлення СЕС на дахах багатоквартирних будинків для тих ОСББ та управляючих компаній, які готові це робити, – сказав Сергій Моргунов. – Ми давно маємо розуміння, що енергонезалежність – це не просто мета, а необхідність. Особливо в умовах великої війни. Тож впевнений, що такі дискусії, як сьогоднішня, та обмін досвідом дозволить нам знайти нові рішення для подолання викликів».

Директорка департаменту відновлення та розвитку Вінницької міської ради Ольга Ремешевська розповіла учасникам семінару про шлях нашої громади в контексті розвитку енергоефективності, який почався ще у 2010 році.

«Вінниця є учасником Європейської Енергетичної Відзнаки з 2011 року. У 2015 році наше місто стало першим в Україні та Східній Європі, яке отримало Європейську Енергетичну Відзнаку, успішно пройшовши сертифікацію. Також у 2019 році Вінниця успішно пройшла міжнародний аудит та підтвердила сертифікат Відзнаки. Через коронавірус та повномасштабне вторгнення не всі плани в цьому напрямку ми змогли реалізувати, втім продовжуємо працювати в посиленому режимі надалі задля того, щоб забезпечити стійкість громади перед викликами воєнного часу», – розповідає Ольга Ремешевська.

Так, однією з важливих подій для Вінниці стало відкриття Офісу декарбонізації та енергоефективності, який успішно популяризує ідею безвуглецевої економіки, сприяє залученню “зелених” інвестицій тощо. Експерти проводять консультації щодо ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, альтернативних видів палива, відновлюваних джерел енергії та декарбонізації всіх зацікавлених в цьому мешканців громади та представників бізнесу, розповідає Ольга Ремешевська.

Вона також додала, що протягом 2023-2024 років Вінницька міська рада реалізувала важливий проєкт, присвячений впровадженню сонячних електростанцій у закладах охорони здоров’я та комунальному підприємстві «Вінницька транспортна компанія». Загальна потужність облаштованих СЕС складає 390 кВт. Використання сонячних електростанцій суттєво заощаджує кошти громаді, зменшує викиди, а також – мінімізує навантаження на загальну енергомережу.

Співдиректорка програми «Future of Ukraine» Центру геополітики Кембриджського університету Вікторія Вдовиченко, яка також є однією з міжнародних амбасадорок нашого міста, що працює спільно з «Представництвом Вінниці» у Брюсселі Вікторія Вдовиченко зазначила, що разом зі своєю командою налаштована на те, щоб продукувати енергетичні проєкти.

«Як ви знаєте, інформаційна та дезінформаційна кампанія рф працює дуже стрімко і програма “Future of Ukraine” виготовлятиме аналітичні матеріали, які ми направлятимемо на Уряд Великої Британії та Брюссель. Ми співпрацюємо також зі Сполученими Штатами Америки й сподіваємося на плідну співпрацю, примножувати досвід та ділитися ним», – сказала Вікторія Вдовиченко.

Національна експертка «Угода мерів – Схід» Оксана Кисіль модерувала дискусійну панель щодо стратегічного та енергетичного планування на рівні громад. Вона зазначила: «Цей захід дасть нам можливість підтримати не лише прифронтові громади, а всю Україну в контексті енергетичної безпеки», — сказала Оксана Кисіль.

Тим часом Вікторія Вдовиченко координувала обговорення національних викликів у контексті енергетичного розвитку і безпеки громад.

Семінар відбувся за сприяння Фонду підтримки випускників Програми професійних стажувань за підтримки Бюро з питань освіти та культури Державного департаменту США, Американського інституту сталого розвитку (Американська асоціація планувальників), Всеукраїнської агенції інвестицій та сталого розвитку, а також національних експертів проєкту ЄС «Угода мерів – Схід».

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin