Проєкт для виробництва продукції в межах європейських екологічних стандартів: подробиці воркшопу

Сьогодні, 14 травня, учасники воркшопу, включаючи представників аграрного сектору, вчених з екологічної галузі та агропромислового комплексу, а також представників державних асоціацій та місцевого самоврядування, обговорювали сучасні виклики та перспективи розвитку тваринництва. Ця галузь є ключовою у сільському господарстві, має значний потенціал для експорту та впливає на забезпечення продовольчої безпеки.

Круглий стіл відбувся в межах проєкту ПРООН-GEF «Сприяння сталому тваринництву та збереженню екосистем на півночі України». Під час заходу йшлося про те, що на порозі євроінтеграції кожна громада України має створити умови для виробництва продукції в межах європейських екологічних стандартів та гуманного поводження з тваринами.

Менеджерка проєкту зі сталого тваринництва та збереження екосистем на півночі України, UNDP Тетяна Тевкун розповіла, що проєкт має на меті підтримати малих фермерів у сталому розвитку їхніх господарських практик у галузі тваринництва. Зокрема, йдеться про перехід до екологічно-свідомого користування землею, яка потребує комплексного підходу.

«Зараз, в умовах зміни політико-економічних процесів та гібридних війн дуже важливо мати екологічну, економічну, енергетичну та продовольчу безпеку. Нам дуже важливо допомогти малим фермерам в сталому розвитку. Весь цивілізований світ рухається в цьому напрямі. Зараз, коли ми стоїмо на порозі до вступу до ЄС, нашим підприємствам потрібно зберігати баланс у збереженні довкілля, у тваринництві та у своєму господарюванні. Йдеться про те, як гідно жити на своїй землі. Європейські партнери звертають увагу на те, як і за яких умов та чи інша продукція виготовляється», – зазначила Тетяна Тевкун.

Радник міського голови з питань агропромислового розвитку Олександр Закорченний розповів, що фактичний стан тваринництва, зокрема у Вінницькій громаді, не співставний з потенційними можливостями. Тому міська влада буде активно працювати над розвитком цієї галузі. Перші напрацювання та плани до реалізації вже є.

«Кількість великої рогатої худоби за останні 20 років зменшилася в понад 10 разів, більша частина поголів’я вирощується в особистих селянських господарствах, тому маємо зменшення об’ємів виробництва молока. Щоб створити умови для збільшення поголів’я, маємо активно працювати над відновленням пасовищ, а також активно підтримувати людей, які працюють у галузі тваринництва. Ми плануємо цьогоріч реалізувати будівництво екоферми в Малих Крушлинцях, де будуть умови для 1000 голів великої рогатої худоби. Вона буде зведена за всіма європейськими екологічними технологіями: догляд за тваринами, їх годівля, обробка продукції та переробка відходів на біогазових установках. Не менш важливою складовою є й підтримка демобілізованих військових, тож ми передбачаємо працевлаштування ветеранів на цій фермі. Ми також маємо напрацювання в сфері свинарства та вівчарства, зокрема в подальшому плануємо створити молочну ферму сімейного типу», – сказав Олександр Закорченний.

Працюючи в межах Програми розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки Вінницької міської територіальної громади на 2023-2025 роки, яку затвердили напередодні 2023 року, міська влада також заручилась підтримкою науковців з Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН. Його очільник, Олександр Корнійчук, висловив надію на подальшу співпрацю із зацікавленими сторонами в подальшому.

«Для розвитку галузі тваринництва є декілька важливих складових – це корми, менеджмент та генетика. Наші співробітники за час існування Інституту створили понад 200 сортів кормових культур, які мають великий попит на території України. Ми залюбки допоможемо нашим фермерам у пошуках нової інформації та застосування нових технологій для розвитку цієї сфери», – сказав він.

 Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin