У Вінниці стартував проєкт для мешканців, який допоможе їм швидше доїхати до свого району автобусом, тролейбусом, маршруткою, велосипедом, чи будь-яким іншим міським транспортом

За підтримки німецького міста-побратима Карлсруе, у Вінниці розроблять концепцію покращення мобільності в центральній частині міста. Вона передбачає поліпшення руху громадського транспорту, зокрема, трамваїв, розвитку велоінфраструктури та підвищення безпеки пішоходів.

«Ми працюємо над пріоритезацією громадського транспорту. Раніше, ми виявили найскладніші ділянки на маршрутах, визначаючи їхню проблематику. В результаті досліджень обрали та взяли за пілотний проєкт – трамвайний маршрут №6, який курсує вздовж вулиці з Вишеньки до ринку Урожай. З метою пришвидшення руху трамваїв по вул. Келецькій, навесні поточного року, було змінено режими роботи світлофорних об’єктів на 4 перехрестях: вул. Келецька – Політехнічна; вул. Келецька – просп. Юності; вул. Келецька – 600 річчя; вул. Келецька – Данила Галицького. В результаті проведених змін, збільшилася тривалість дозволяючого сигналу для руху трамваїв по вул. Келецькій з дотриманням належного рівня безпеки руху, зменшилася тривалість проходження трамваями маршрутів №2, 3, 6 ділянки між контрольними пунктами «Ринок «Вишенька» і «Ринок «Урожай», відповідно час оборотного рейсу скоротився на 4 хвилини, експлуатаційна швидкість руху трамваїв по вул. Келецькій збільшилася з 12,3 км/год до 13,1 год. Продовжуємо працювати і далі. Такі дослідження – це старт роботи з містом побратимом Карлсрує», – розповідає директор департаменту транспорту та міської мобільності Андрій Сорокін.

Новий проект не лише допоможе скоротити час проїзду громадського транспорту в центрі міста, оптимізувати розташування зупинок, підвищити безпеку руху громадського транспорту та розвантажити рух у центрі міста від автомобілів, а також забезпечити комфортний та безпечний рух для пішоходів та велосипедистів у центральної частини міста, зазначає директор департаменту.

Проєкт триватиме три роки. Відтепер і до 2027 року проводитимуть збір даних про рух приватного і громадського транспорту, соціологічні опитування, воркшопи, зустрічі експертів, обмін досвідом із німецькими партнерами. Усі результати тестуватимуть на ділі.

Реалізовують проект у нашій громаді за підтримки Агенції просторового розвитку, у тісній співпраці з фахівцями з Карлсруе.

«Наші фахівці займаються організацією збору вихідних даних, координацією роботи підрядних організацій та комунікацією із партнерами з Карлсруе» – каже головний експерт з просторового планування Агенції просторового розвитку Максим Кравчук.

Перший етап вже стартував на початку вересня. Щоб вивчити транспортні потреби вінничан – запустили соціологічне дослідження. Його профінансують наші німецькі партнери. Дослідження проводять спеціалісти компанії Info Sapiens у форматі телефонного опитування. Воно допоможе краще зрозуміти транспортну поведінку і проблеми мешканців у пересуванні по місту та проблематику мобільності у Вінниці загалом та в центрі, зокрема.

«Дослідження щодо мобільності разом із іншими даними і аналітикою, що будуть зібрані на підготовчому етапі, стане основою для розробки рішень із трансформації вул. Соборна для впорядкування зупинок громадського, паркування, оптимальної організації руху транспорту і пішоходів. Крім того планується реалізація тестового проекту із покращення керування трафіком у центрі міста. В результаті ми отримаємо рішення для створення більш комфортного простору на вул. Соборна та стабільну і ефективну роботу громадського транспорту», – зазначає Максим Кравчук. Запрошуємо вас також долучитись до онлайн опитування перейшовши за посиланням: http://surl.li/zeanoq

Для довідки: Проєкт створили на основі «Концепції інтегрованого розвитку м. Вінниці 2030», «Стратегії розвитку Вінницької територіальної громади (Стратегії 3.0) та задекларованих принципів Європейського зеленого курсу на рівні м. Вінниці, що включають сферу транспорту та міської мобільності, були поставлені цілі щодо забезпечення безпечного та безперешкодного руху містом та досягнення комплексного розвитку міської мобільності.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin