У Вінниці дослідять потенціал та можливості для вітрогенерації

Енергія сонця, когенераційні установки, теплові насоси, а тепер ще й енергія вітру. Вінниця продовжує впроваджувати та шукати нові рішення в сфері альтернативної енергетики. Сьогодні, 20 вересня, під час чергової сесії міської ради депутати дали старт на початок робіт з дослідження та визначення потенціалу щодо можливості розміщення на території громади вітрових електростанцій. Відповідна можливість передбачена рішенням «Про внесення змін до Програми розвитку та утримання житлово-комунального господарства Вінницької міської територіальної громади на 2019-2024рр., затвердженої рішенням міської ради від 28.09.2018р. № 1350».

Як повідомив директор департаменту міського господарства міськради Роман Фурман, рішення дозволяє розпочати дослідження щодо вивчення потенціалу розміщення об’єктів вітрогенерації на території громади. Реалізація цих заходів дозволила б покращити стійкість об’єктів критичної інфраструктури та забезпечила б позитивний вклад в розвиток альтернативної енергетики на майбутнє.

«В нинішніх умовах, коли внаслідок російської агресії, Україна лише цього року втратила близько 9 ГВт генеруючих потужностей, ми маємо зосередити увагу на альтернативних джерелах енергії, зокрема енергії сонця та вітру», – зазначає Роман Фурман.

На сьогодні місто уже має певний досвід в підтримці розміщення сонячних електростанцій. Мова йде як про бізнес, коли з міського бюджету частково компенсуються витрати на придбання обладнання для генерації електроенергії, так і про житлові будинки, коли місто може співфінансувати встановлення СЕС на дахах житлових багатоповерхівок.

«Але ми прагнемо рухатися далі, запроваджуючи нові рішення, які дозволять покращити ситуацію з енергозабезпеченням в умовах дефіциту електроенергії та зменшити навантаження на загальну енергосистему країни. Дослідження, які ми плануємо провести, дозволять отримати відповідь на запитання чи взагалі у нас в громаді є підходящі території для можливого встановлення об’єктів вітрогенерації», – каже очільник департаменту.

Потенційно вироблена електроенергія може бути направлена як на підтримку роботи критичної інфраструктури міста, так і на інші цілі. Серед переваг вітрогенерації – порівняно з сонячними електростанціями, – вітрові установки дозволяють виробляти достатню кількість електроенергії і в зимовий період.

Нагадаємо, цього року КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» має запустити 5 когенераційних установок.

Крім того, раніше місто затвердило для бізнесу Порядок часткової компенсації витрат на придбання обладнання для виробництва електроенергії з відновлюваних джерел енергії

Також цього року місто передбачило можливість для багатоквартирних житлових будинків, які бажають встановити сонячні електростанції, виконувати ці роботи на умовах співфінансування з міською радою. При цьому з міського бюджету фінансується 40% вартості робіт, при умові що вироблена електроенергія використовуватиметься для загальнобудинкових потреб.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin