Участь у зустрічі взяли представники закладів HoReCa, закладів професійної та вищої освіти і профільних департаментів Вінницької міської ради.
Зустріч відбулася у форматі круглого столу. Її організувала ГО «Вінницька асоціація гостинності “ХлібСіль”» спільно з департаментами економіки і інвестицій, маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради.
«Основне питання сьогодні – це те, що у сферу HoReCa приходить дуже малий відсоток випускників за професіями, які дотичні до нашої галузі. Студенти навчаються, а потім зникають з поля зору. Тому важливо, щоб бізнес і освіта поспілкувалися, виявили, в чому проблема, і вибудували алгоритм співпраці, адже попереду – новий навчальний рік. Сфера гостинності, як і інші галузі економіки, зараз дуже потерпає від дефіциту кадрів, і ми розуміємо, що без освітян ми не справимося», – зазначила голова Вінницької асоціації гостинності Інна Кривешко.
Серед запрошених учасників круглого столу були представники переважно мережевих закладів Вінниці, готелів та ресторанів, чотирьох закладів вищої освіти, п’ятьох професійно-технічних навчальних закладів і двох фахових коледжів Вінниці.
Загалом обговорення торкнулось таких питань:
- існуючий стан співпраці, партнерство освіти й бізнесу для підвищення якості освіти;
- заходи з мотивації здобувачів освіти, виявлення талантів;
- алгоритм дій по вдосконаленню проходження практики під час навчання;
- запити від закладів освіти до бізнесу;
- визначення механізмів взаємодії та контактних осіб.
Серед проблем, які відзначали підприємці – відсутність базових навичок, незацікавленість у довгостроковій роботі та брак мотивації практикантів. У свою чергу представники навчальних закладів звернули увагу, що галузь страждає і через окремих роботодавців, які сприймають студентів-практикантів лише як дешеву робочу силу і не зацікавлені у їхньому навчанні.
«Має бути механізм заохочення студентів, щоб вони професійно зростали. Матеріальний дохід – це безперечно стимул, але студентам-практикантам потрібне менторство, щоб вони залишились у професії. Їх потрібно підтримувати, бо це молоді люди, які часто вперше потрапляють у дорослий колектив», – зауважила декан економічного факультету ДонНУ ім. В. Стуса Тетяна Орєхова.
Загалом ресторатори і представники навчальних закладів озвучували спільні проблеми і погодилися, що вирішувати їх потрібно також спільно. Таким рішенням стали пропозиції проводити мотиваційні лекції і майстеркласи від рестораторів, влаштовувати регулярні ярмарки вакансій, а також створити онлайн-платформу чи групу, де роботодавці виставляли б актуальні вакансії для студентів (не лише профільних факультетів). Інна Кривешко запевнила, що Вінницька асоціація гостинності «ХлібСіль» готова стати посередником у цьому і найближчим часом сконтактує з усіма учасниками круглого столу, щоб розробити чіткий план заходів протягом навчального року. Йдеться найперше про налагодження комунікації і візити рестораторів і готельєрів у навчальні заклади з мотиваційними лекціями та майстеркласами.
У свою чергу Вінницька міська рада в рамках реалізації Програм підтримки МСП та розвитку туризму готові підтримувати ці ініціативи, адже від цього залежить майбутній добробут і економічний стан всієї громади.
«Останні півроку ми розробляли нову трирічну програму розвитку малого та середнього підприємництва. І абсолютна більшість підприємців, які брали участь у фокус-групах та інших наших зустрічах, якраз відзначали те, що проблема з людським капіталом, з кадрами є проблемою №1 для бізнесу… Започаткований нині діалог є надзвичайно важливим, щоб роботодавці та навчальні заклади знайшли точки дотику і в подальшому могли співпрацювати. Щоб кадри вже на етапі 1-2 курсу почали заходити у бізнес, знаходити там себе і своє перше робоче місце. Ми готові допомогти, тому що це відповідає пріоритету стійкості в роботі міської ради та її виконавчих органів», – підсумував директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов.
Джерело: ВМР