Депутати на сесії Вінницької міської ради затвердили Програму розвитку безбар’єрного простору ВМТГ на 2024-2027 роки

Створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечення рівних прав та можливостей кожній людині реалізовувати свої потреби та отримувати послуги на рівні з іншими – це основні цілі Програми розвитку безбар’єрного простору ВМТГ на 2024-2027 роки. Документ затвердили сьогодні, 28 червня, під час чергового засідання сесії Вінницької міської ради. У ньому спеціалісти департаменту відновлення та розвитку ВМР об’єднали різні напрацювання, пов’язані з впровадженням доступності, які необхідні для наших ветеранів, молодих батьків, пенсіонерів та людей з інвалідністю.

Заходи Програми передбачають інтеграцію таких понять як безбар’єрність та доступність у різних сферах життя. Відповідно до Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, документ охоплює одразу шість різних напрямів: фізичну безбар’єрність, інформаційну безбар’єрність, цифрову безбар’єрність, суспільну і громадянську безбар’єрність, освітню безбар’єрність, а також економічну безбар’єрність.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що затвердження цієї Програми – важливе для громади рішення, пов’язане з викликами воєнного часу і новими реаліями життя.

«Над безбар’єрністю ми працюємо з 2004 року і однозначно повинні вдосконалювати ситуацію надалі. Це стосується не лише просторового розвитку, а й багатьох інших галузей, щоб люди з інвалідністю, наші ветерани, які були поранені почувалися комфортно. Меж для досконалості немає і ми повинні об’єднати всі наші зусилля, і в житловому секторі, і в адміністративних будівлях, і в садочках та школах тощо», – сказав міський голова Вінниці Сергій Моргунов.

Директорка департаменту відновлення та розвитку Вінницької міської ради Ольга Ремешевська зазначила, що під час розробки Програми спеціалісти поставили собі за мету створити такі умови в громаді, щоб усунути суспільні бар’єри та створити комфортні умови для життя людей – мешканців Вінницької громади та її гостей.

«Наша Програма спрямована на створення безпечних та комфортних просторів у громаді, а також на вдосконалення інфраструктури у місті, яка включає міську мобільність, безперешкодний доступ до закладів охорони здоров’я, освіти та культури. Ми очікуємо, що реалізація заходів Програми дасть чимало позитивних результатів. Це і безперешкодний доступ до об’єктів, отримання інформації у найзручніший спосіб, спрощений доступ до цифровізовних та аналогових соціальних послуг. Крім того, ми передбачаємо створення умов та рівних можливостей для занять фізичною культурою та спортом, культурного та креативного вираження, а ще прагнемо розвинути сферу зайнятості та наповнити ринок праці робочими місцями для людей з інвалідністю, аби вони могли самореалізуватися», – зазначила Ольга Ремешевська.

За словами Ольги Ремешевської, успішна реалізація Програми залежить від активної співпраці міської влади з громадськістю. Тож ще на етапі розробки представники департаменту відновлення та розвитку ВМР залучали профільних експертів, громадських діячів, представників бізнесу та небайдужих вінничан до обговорень про те, як покращити ситуацію у громаді.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin