У Вінниці та області триває імунізація диких тварин проти сказу: як саме вакцинують диких тварин

З травня у Вінниці та в області розпочалася весняна кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Бригади Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, Українського товариства мисливців і рибалок, лісового та мисливських господарств розкладають сухий корм з вакциною. Коли тварина з’їдає принаду, то доза речовини потрапляє в її організм.

Саме дикі м’ясоїдні тварини, зокрема лиси і вовки є переносниками сказу. Вони можуть заразити домашніх тварин, які живуть у домогосподарствах поблизу лісових масивів, а ті своєю чергою поширити інфекцію на людину.

Як розповів перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан, вакцина проти сказу у вигляді невеликого брикету із запахом м”ясо-кісткового борошна, всередині якого знаходиться капсула із вакциною, створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні. Брикет з вакциною є безпечним для людей і тварин.

Як зазначають у Держпродспоживслужбі, на площі майже 10 000 квадратних кілометрів планують розповсюдити 244 тисячі доз з вакциною. Для цього залучать 223 бригади, а це близько 700 працівників. Вони також проводитимуть облік споживання вакцини в період кампанії на 4, 8 та 15 день на контрольних ділянках.

Мешканців міста та області просять із розумінням поставитись до заходів з вакцинації диких м”ясоїдних тварин: при виявленні принад не руйнувати їх та не брати до рук, а залишати недоторканними для тварин.

Раніше вакцину також розповсюджували за допомогою авіатранспорту. Наразі у зв”язку з воєнним станом проводять лише наземний розподіл на узліссях, на узбіччі доріг, біля річок, на сільськогосподарських угіддях, навколо лісових масивів тощо.

Таким же чином восени проводитимуть ревакцинацію.

Нагадаємо, у Вінниці також провели вакцинацію домашніх тварин проти сказу.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin