Сьогодні, 20 жовтня, відбулося перше засідання робочої групи, яка з`ясовує питання будівництва водовідстійника та масової загибелі риби на Вінниччині

20 жовтня під головуванням Сергія Кривешка відбулося перше засідання робочої групи з питань масової загибелі осетрових у межах Ладижинського водосховища та дотримання вимог природоохоронного законодавства при розміщенні водовідстійника у Тростянецькій громаді. У її роботі взяли участь депутати обласної Ради, представники Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області, Державного агентства меліорації та рибного господарства у Вінницькій області.

Сергій Кривешко підкреслив, що розпорядження голови обласної Ради Вячеслава Соколового про створення робочої групи – це реагування на звернення депутатів, до яких звернулися жителі громад із проблемами:  щодо можливої екологічної катастрофи в селі Тростянчик та щодо мору червоникнижної риби у великих розмірах у Ладижинському водосховищі.

– На членах нашої робочої групи лежить велика відповідальність, адже треба дослідити надзвичайно важливі питання, – зазначив Сергій Кривешко. –  По-перше, вони стосуються екологічної ситуації на Вінниччині, а, відповідно – здоров’я та якості життя мешканців області. По-друге, йдеться й про бізнес-клімат регіону, створення робочих місць і  достойних зарплат для людей. Інвестиційна привабливість області безпосередньо залежить і від стану екології, і від умов для ведення бізнесу.

«Не дозволимо будувати водовідстійник – резервуар технологічних вод у селі Тростянчик» – таку позицію понад 300 жителів громади озвучила на засіданні голова ініціативної групи селян Віталіна Волошина.  За її словами, дозвіл на будівництво було отримано в результаті сфальсифікованого громадського обговорення, яке  відбувалося за відсутністю мешканців села.  У колективному зверненні жителі села просять обласну Раду почути їх і не допустити будівництво водовідстійника.

Свою точку зору щодо причин  масової загибелі осетрів і белуги на аквафермі в Ладижинському водосховищі повідомив членам робочої групи керівник підприємства ТОВ «Перша Аквапромислова компанія» Олександр Корх. За його інформацією, 3000 рибин загальною вагою 9 тонн могли загинути  через небезпечні викиди в річку Південний Буг із місцевих підприємств.  На його думку, імовірним чинником отруєння могла стати каустична сода.

Підсумки засідання підбив голова  робочої групи Сергій Кривешко.

–  На організаційному засіданні робочої групи ми, фактично, розробили план своїх подальших дій, – сказав  він. – Виїдемо на місця, побачимо ситуацію на власні очі, послухаємо людей. Після цього будемо ухвалювати відповідні рішення. Працювати маємо дуже оперативно. Екологія – це здоров`я людей.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin