Мінські канікули: чи почнуть у Зеленського прямі переговори з терористами

Два тижні тому Андрій Єрмак зустрівся у Мінську з Дмитром Козаком, щоб “оживити мінський процес”. У було створено Консультативну раду за участю представників ЛНР/ДНР 25 березня, що викликало бурхливу реакцію в українському суспільстві.

Про це йдеться у матеріалі rbc.ua.

Чому ж Зеленського поки відклали це питання?

Тристороння контактна група (ТКГ) з врегулювання конфлікту на Донбасі відтепер працює в онлайн-режимі. Засідання у Мінську у найближчому майбутньому не передбачені через загрозу коронавірусу.

Таким чином відстрочено і створення Консультативної ради при ТКГ. За задумом там повинні зустрітися жителі непідконтрольних територій з тими, хто за роки війни змушений був покинути окупований Донбас. Принаймні так звучить офіційна позиція українських переговорників.

Слово Єрмака

У середу, 11 березня, голова Офісу президента Андрій Єрмак поставив свою візу на новому мінському протоколі. Правда, широка аудиторія дізналася про це лише два дні потому завдяки журналістам, які опублікували документ.

Створення Консультативної ради з представниками ОРДЛО у рамках ТКГ викликало значний резонанс. Те, що на Банковій розцінили як перемогу неформальної дипломатії Єрмака, патріотична громадськість назвала “державною зрадою”. Бойовики підлили масла у вогонь, поквапившись оголосити, що з 25 березня Україна почне з ними прямі переговори.

Ця новина не залишилася непоміченою навіть на тлі зведень “коронавірусного фронту”. Окремі українські політики заявили, що влада скористалася панікою через пандемію COVID-19, щоб зняти з Росії відповідальність за агресію і “продати народу капітуляцію як образ миру”.

Єрмак переконував “Слугу народу”, що Консультативна рада – це можливість прибрати монополію бойовиків на представництво ОРДЛО у Мінську. Цю ідею Банкова просуває ще з серпня минулого року.

Вимушена пауза

У президента виправдовуються на тлі скандалу з Консультативною радою, пояснюють що вона не буде створена, якщо українське суспільство не підтримає такий крок.

Широка кампанія проти мінської ініціативи не вщухала аж до 25 березня. Саме цей день позначено у протоколі як дата можливого запуску нової структури. Під Офісом президента, незважаючи на карантин, пройшла акція протесту, потім вона перемістилася в соцмережі. Відомі жителі Донбасу записали звернення до Зеленського з закликом “Не робіть цього!”.

У парламенті з’явилася постанова, яка має заблокувати створення Консультативної групи. Її внесли переважно депутати “Голосу” і “Європейської солідарності”.

Потенційно конфліктна ситуація поки поставлена на паузу через пандемію коронавірусу. Віце-прем’єр-міністр з реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков зазначив, що ТКГ перейшла на роботу в онлайн режим, так що підписати новий документ у Мінську неможливо навіть фізично.

Тим часом бойові дії на сході України не вщухають. Незважаючи на загрозу, яка нависла над усім світом, Росія не зупиняє агресію на Донбасі. У цих умовах тільки Кремль може примусити бойовиків дотримуватися мирних домовленостей. Натомість РФ відкрила кордон для всього населення ОРДЛО. Офіційно: “керуючись принципами гуманності”, на ділі ж – продовжуючи свою агресивну політику.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin