Його за виняткові здібності називали «умач». А Вінниця — це як перше і останнє кохання: назавжди.

«Якщо щось із цього Костіна й вийшло, то усім завдячую Вінниці! — посміхається Микола Федорович. — Тут я став людиною як фахівець, знайшов кохання. Ми з дружиною Лідою разом живемо вже 57 років. Тут моя сім’я, син-військовий, донька-учителька, п’ятеро онуків і п’ятеро правнуків». Нещодавно йому «стукнуло» 80 років, були офіційні вітання і вручення від міського голови найвищої нагороди Вінниці.

А з почуттям гумору, мабуть, відразу народився. І коли у Вінниці почав народжуватися рух КВН, Микола Костін залюбки пірнув у цю атмосферу іронії та сарказму. Тоді Микола отримував прочуханки від партійних колег (працював у міськкомі комсомолу, потім в обкомі партії), бо гострі на язик вінницькі гумористи нещадно висміювали їх у своїх виступах. І коли веселі та кмітливі переживали непрості часи, КВН у Вінниці все одно жив і не припиняв виступати. Одне з захоплень для душі!

– А як воно — бути першим обраним міським головою? Адже раніше на цю посаду призначала Компартія.

– У 1991 році у Вінниці вперше обирали голову міської ради серед шести кандидатур. Серед них і чинний міський голова Володимир Юр’єв. Ми з ним набрали най­більше голосів і вийшли у другий тур. Та другого туру не було, бо ще раніше ми уклали між собою таку джентльменську угоду: хто набере більше голосів — інший знімає кандидатуру. У мене виявилося на кілька десятків голосів більше. А перший робочий день на посаді мера у мене почався зі скандалу в автопарку. Вранці не виїхав на лінію жоден автобус. Застрайкували водії, бо у чергу на житло хтось намагався «встромити» п’ятьох сторонніх осіб. З вантажного автомобіля мені довелося вмовляти водіїв виїхати у місто. Тим часом оперативно вирішив усі проблеми, на котрі поскаржилися водії. З тих пір мене заповажали.

Робота у місті закипіла! Закладено фундамент школи № 6. У червні 1991-го делегація з 33 депутатів уклала офіційну угоду з британським містом Пітерборо про дружні зв’язки між містами-побратимами.

– Але настав серпень. У Моск­ві — ГКЧП, за кілька днів у Києві — проголошення Незалежності. Чим жило місто у той час безвладдя?

– Дуже було складно. І дуже добре, що на цей час нам вдалося знайти спільну мову з усіма пар­тіями і течіями. Питання було одне: попри все місто має жити звичним життям. Наше головне досягнення, що за цей час не було пролито крові, як це було в інших містах. Керівники найбільших підприємств дуже допомогли мені. На від­міну від обласної влади, котра відразу заявила, що проблеми міста тільки на плечах міського голови. Жодної допомоги не було, ми самі справлялися. А через кілька днів я разом з колегами давав пояснення у прокуратурі області, чим я займався у цей період. У день проголошення Верховною Радою Акта про визнання незалежності України на приміщенні міськвиконкому замінили прапор УРСР на синьо-жовте знамено, котре приготували заздалегідь.

– А чому так мало були на посаді?

– Здоров’я підвело. Поки я був — жодного квадратного метра землі не віддав нікому. Тиск був шалений! В якийсь момент організм не витримав, і я переніс мікроінфаркт. Працювати стало важко. Я написав заяву на складання повноважень. Це вдалося мені тільки з п’ятої спроби, бо депутати мене не відпускали. Тільки-но мене звільнили — почався демонтаж пам’ятника Леніну — ще одна яскрава подія того періоду. Надовго без роботи я не залишився, невдовзі мені запропонували роботу у Пенсійному фонді, котрий тільки створювався. Цікава і важка робота, Бо надходжень до Пенсійного фонду немає, грошей немає і пенсії доводилося виплачувати то цеглою, то цукром…

Справді непрості були часи. Але не впадати у депресію допомагала творчість. Миколу Костіна знають як романтичного поета. 28 книг видав колишній міський голова. Писав поезію, бо лірик у душі. А душа часто звучала двома мовами: рідною російською, і українською, котру вивчив самотужки досконало. Чимало його віршів вже покладено на музику. В репертуарі оркестру ВПС є одна пісня, котру музиканти традиційно виконують у день визволення Вінниці. Ансамбль «Мелодія» виконує пісню про Афганістан. Легенда Вінниці самодіяльний композитор Ральф Мархлевський десяток віршів поклав на музику. Навіть гімн команди «Нива» — теж плід його творчості!

І зараз, коли за плечима чимала біографія, Микола Костін намагається бути корисним Вінниці. Бо, як і його попередники, вважає себе відданим патріотом свого міста.

– З досвіду свого життя і роботи — як можете проаналізувати дії теперішньої влади?

– Команду Зе обрала біль­шість, і з цим потрібно рахуватися. Вони молоді, завзяті, але ще недосвідчені і роблять чимало помилок. Та часу на навчання, на жаль, немає, і якщо вони не зроблять нічого суттєвого для покращення життя українців, їх за пів року приберуть.