Вони сумно блукають полями, іноді поодиноко, рідше — парами у пошуках їжі. Ці перелітні жителі за рік знищують до кількох тисяч тонн дрібних гризунів. Водночас наші крилаті помічники й охоронці полів часто зазнають горя, і нерідко від людської діяльності. Така сумна історія нещодавно сталася у Літині з одним рідкісним представником із Червоної книги України — чорним лелекою. Про це розповіла місцева жителька Віта Марчук.

– Бідолаха з перебитим крилом у пошуках людської допомоги і розуміння, в неймовірному розпачі й сумі прибився до людської оселі, де паслися свійські птахи. Відчуваючи доброту господарів двору й теплий прийом всіх жителів оселі, залишився у них мешкати. Саме цей вид птахів потрібно оберігати, адже їх налічується всього чотириста пар по всій Україні. Наш витончений птах цілими днями терпеливо стояв біля порогу оселі, наче в проханні допомоги. Це дуже дивно, адже зазвичай цей вид птахів селиться далеко від людських осель, ближче до гір, скель, де багато міс­ця для безпечного польоту. І добрі господарі його під­годовують. Про­те дикий лелека не звик до варених овочів. Вживав лише несолоне м’ясо та воду, — каже Віта Марчук.

Втім, недовго диво-птах пробув у турботливих лі­тинчан, адже за кілька днів приїхав власник розважально-ресторанного комплексу й, схопивши за шию лелеку, забрав у свій двір із словами: «Він мій». Небайдужі мешканці, яких зворушила історія чорного птаха, планують найближчим часом піти до нього і перевірити умови проживання.

Віталіна Володимирова