Рішення президента РФ мобілізувати 300 тисяч солдатів завдасть удару по російській економіці

Рішення президента РФ Володимира Путіна мобілізувати 300 тисяч солдатів для продовження вторгнення в Україну завдасть удару по постраждалій від санкцій російській економіці та може спричинити глибокі проблеми у цілих галузях.

Про це пише Bloomberg.

Відповідно до озвучених міністром оборони Шойгу цифр про мобілізацію 300 тисяч солдатів, кожен сотий активний робітник Росії буде відправлений на фронт в Україну. Рекордно низьке безробіття в Росії у поєднанні з відтоком росіян, які тікають з країни, щоб уникнути мобілізації, означає, що кандидатів на заміну мобілізованих росіян небагато. І це, ймовірно, вдарить по і без того крихких фінансах росіян, залишивши сім’ї призовників без грошей.

“Мобілізація завдає сильного негативного шоку споживчим настроям. Ми побачимо стратегію відмови від непотрібних покупок і глибоке падіння попиту”, — розповіла виданню економіст “Ренесанс Капіталу” Софія Донець.

За її прогнозами, падіння ВВП саме внаслідок мобілізації складе 0,5% у 2022 році.

Bloomberg Economics також очікує, що призов поглибить падіння ВВП і підвищить інфляцію цього року. “Що гірше, ці наслідки, ймовірно, збережуться протягом наступних п’яти років”, — сказав російський економіст Олександр Ісаков.

Уряд РФ очікує рівень падіння економіки приблизно на 3% у 2022 році, при цьому інфляція буде значно вище цільового рівня.

“Влада почала усвідомлювати всю серйозність ситуації”, — сказала Наталія Зубаревич, фахівець з економіки російських регіонів Московського державного університету. За її словами, більшість мобілізованих призовників, ймовірно, будуть призвані із сільської місцевості, а це вдарить по галузях сільського господарства та будівництва.

Високотехнологічні підприємства, яким пообіцяли, що їх співробітників не призиватимуть на військову службу, виявили, що мобілізувати можуть будь-кого.

Зміни у бюджеті Росії передбачають значний стрибок збору податку на прибуток протягом наступних двох років, що є частиною ширшого плану збільшення надходжень, щоб фінансувати війну з Україною. Зростають і регульовані державою комунальні послуги.

Початковий вплив мобілізації на дані може бути неоднозначним, повідомляє Софія Донець. “Деякі з мобілізованих вважатимуться працевлаштованими, і їхні зарплати справді здаватимуться вищими, а деякі “мобілізовані” галузі промисловості демонструватимуть зростання”, – сказала вона.

За словами Наталії Зубаревич, у довгостроковій перспективі мобілізація та зростання кількості загиблих і поранених у війні зменшить і без того невелику когорту росіян працездатного віку.

“Головне – не втрата працівників, а відтік мізків. Виїжджають люди, як правило, заможніші, освіченіші. З порожнім гаманцем не втечеш”, – попередила вона.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin