У Стадницькому окрузі створили ГО «Центр автентичних українських традицій – «УСПІШНЕ СЕЛО»

У Вінницькій міській територіальній громаді створили громадську організацію – «Центр автентичних українських традицій – «УСПІШНЕ СЕЛО».

Наразі до нього долучилися активні жительки Стадницького старостинського округу. ЦЕНТР займатиметься збереженням, популяризацією та відродженням давніх традицій, притаманних населеним пунктам округу. Крім того, в перспективі, на території округу, зокрема в Гавришівці, планується створити культурний осередок для розвитку народних ремесел.

Ідею створення ЦЕНТРу жительки округу виношували не один рік. Реалізації намірів допомогли фахівці управління розвитку сільських територій департаменту економіки та інвестицій міськради, які посприяли організаційно.

Нещодавно відбулась перша зустріч членів ЦЕНТРу. Під час якої затвердили Статут, визначили органи управління, обрали голову ГО, а також вирішили питання, пов”язані з його реєстрацією тощо.

Крім того, під час зустрічі провели кілька майстер-класів, зокрема із традиційного зав”язування української хустки та виготовлення різдвяних свічок.
Голова ГО «Центр автентичних українських традицій – «УСПІШНЕ СЕЛО» Людмила Козяр розповіла про плани проведення заходів з відтворенням традиційних обрядів українців на такі свята, як Різдво, Масниця, Зелена неділя – Трійця, а також проведення майстер-класів майстрів народної творчості, створюючи відповідні майстерні та локації.

За її словами, звичаї, традиції, обряди – це ті неписані закони та найміцніші елементи, які об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю, і якими керуються люди у повсякденному житті.

«Кожна нація, кожен народ та навіть кожен регіон, а, можливо, і окреме містечко нашої країни мають свої традиції, звичаї, обряди та свята, становлення яких відбувалося протягом багатьох століть, – зазначила голова новоствореної громадської організації. – Наша ціль – відновити та обладнати господарське обійстя в селі, щоб кожен відвідувач мав змогу поринути у справжню атмосферу села колишніх часів. Відвідувачі під час проведення таких заходів не залишаться пасивними спостерігачами, а будуть взаємодіяти з іншими учасниками дійства, брати в ньому безпосередню участь і все це створює особливо яскраві враження від побаченого».

Як повідомляє староста Стадницького старостинського округу Юлія Давидюк, даний культурний осередок планується створити на базі одного з комунальних приміщень, що знаходиться в окрузі, зокрема, на території населеного пункту Гавришівка.

«За задумом це має бути осередок в українському стилі, де можна було б розповідати про традиції, притаманні кожному з населених пунктів нашого округу. Адже кожен з них має свій колорит. В нас є майстрині, які знаються на виготовленні ляльок-мотанок, вишивці, бісероплетінні, лозоплетінні тощо, – зазначає Юлія Давидюк. – Крім того, особливо приємно, що до роботи ЦЕНТРу долучається і молодь, зокрема, дівчата, які займаються виготовленням пастили та цукатів.

Для роботи ЦЕНТРу розглядається можливість залучення грантових коштів та інших видів міжнародної технічної допомоги, спрямованої на відродження та розвиток національної культури, розвиток сільських територій, сучасного сільського зеленого туризму та гостинності. Крім того, не виключено, що робота ЦЕНТРу буде підтримана і місцевим бізнесом, зокрема, аграріями та пасічниками.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin