У Вінниці вшанували пам’ять жертв голодоморів

На території Вінницької міської територіальної громади, 24 листопада, вшанували пам’ять жертв голодоморів. Вінничани та вінничанки, керівники міста та області, військовослужбовці запалили лампадки, покладали квіти й символічні колоски з горщиками з зерном до пам’ятного знаку жертвам Голодомору. Присутні вшанували пам’ять жертв голодоморів хвилиною мовчання.

Ця подія в умовах повномасштабної війни стала черговим нагадуванням про те, як важливо не забувати такі страшні сторінки історії. У пам’ять про жертв голодоморів Вінницька громада висловлює вдячність тим, хто вистояв у боротьбі за право на життя та гідність у найважчий час.

Сьогодні в документах, артефактах, світлинах, книгах представлені родинні історії тих, хто пережив голод, 1921–1923, 1932–1933, 1946–1947 років, зокрема й вінничан. Зумисний голод на Вінниччині призвів до скорочення населення на один мільйон двісті тисяч людей.

Наймасштабніший штучний голод XX сторіччя – Голодомор 1932-1933 років було організованого злочинним радянським режимом проти українців. Згідно з дослідженням Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України, сукупні демографічні втрати від Голодомору 1932-1933 років в Україні – близько 4,6 мільйона людей.

Нагадаємо, День пам’яті жертв голодоморів – щорічний національний пам”ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада, цього року – це 25 листопада.

По всій території нашої держави люди різного віку, молодь та діти згадують про жертв сталінського геноциду у Всеукраїнській акції «Запали свічку пам’яті».

Традиційно о 16:00 пам’ять загиблих під час геноциду українського народу вшановують хвилиною мовчання та ставлять запалену свічку на підвіконня як в Україні, так і в багатьох країнах світу.

Тож кожен вінничанин може долучитись до акції та запалити свою свічку скорботи.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin