У Вінниці стартує освітня сесія «Культурний код Вінниці: у пошуках “вінницькості”»

Цієї п’ятниці, 10 листопада, у Вінниці розпочнуться заходи в рамках освітньої сесії «Культурний код Вінниці: у пошуках “вінницькості”», мета якої – діагностувати «дух міста». Серед спікерів – історики, архітектори, археологи і краєзнавці.

Цей проєкт складається із семи лекцій та однієї виставки, які відбудуться упродовж 10-21 листопада. Вони будуть цікаві екскурсоводам, архітекторам та урбаністам, працівникам сфери туризму, вчителям та викладачам, а також вінничанам, які цікавляться історією та архітектурою. Освітня сесія пройде в рамках проєкту EU4Culture, який фінансується Європейським Союзом та реалізовується Goethe-Institut Ukraine. Заходи відбудуться в рамках реалізації Стратегії розвитку культури ВМТГ до 2025 року. Їх організували департамент культури міської ради спільно із департаментом маркетингу міста та туризму та Вінницьким державним педагогічним університетом ім. М. Коцюбинського.

Учасники дізнаються про вплив радянського режиму на життя Вінниці і його наслідки, чи має місто «власне обличчя», ким себе мислять і як себе ідентифікують вінничани, про самобутню стилістику й різноманітність історичних будов, про планування міських просторів та багато іншого.

Участь у подіях безкоштовна за попередньою реєстрацією, однак кількість місць обмежена.

«Успішний та ритмічний розвиток будь-якої громади можливий на основі раціонального використання всього її доробку: як матеріального, так й духовного. Якщо з матеріальною спадщиною працювати просто, адже ми до неї можемо доторкнутися, можемо її побачити, розуміємо з чим маємо справу, то з нематеріальною – ситуація складніша, оскільки ми можемо її відчувати, уявляти, але зафіксувати для подальшого опрацювання важко. Доволі багато її складників взагалі з трудом піддаються діагностуванню, попри їхню значущість. Одним з таких проявів є «дух міста» (genius loci), у нашому випадку – “вінницькість” – те невловиме відчуття, яке об’єднує мешканців міста, вирізняє їх серед інших співгромадян, і водночас дарує приїжджим відчуття дотику до чогось “незвичного”, “іншого”», – зазначає перший заступник директора департаменту культури міської ради, координатор проєкту EU4Culture у Вінниці Олексій Циганков.

Програма освітньої сесії

10 листопада о 17:00 – лекція «Статус королівського міста як основа матриці “вінницькості”». Спікерка – Тетяна Кароєва, історикиня, книгознавиця, бібліотекознавиця, краєзнавиця, музеєзнавиця, педагогиня, докторка історичних наук, доцентка.

Місце проведення: туристичний хаб Visit Vinnytsia (вул. Соборна, 89). Деталі та реєстрація: https://forms.gle/7wXjEZCrnhd3MkxcA

14 листопада о 17:00 – лекція «“Вінницькість” – радянська сторінка». Спікерка – Ольга Коляструк, історикиня, педагогиня, докторка історичних наук, професорка, завідувачка кафедри історії та культури України ВДПУ ім. М. Коцюбинського.

Місце проведення: Музей Вінниці (вул. Симона Петлюри, 15А). Деталі та реєстрація: https://forms.gle/Ae6pZwQfCd7L1E7q9

15 листопада о 17:00 – лекція «Самоідентифікація вінничан на початку ХХІ століття». Спікерка: Наталка Жмуд, кандидатка історичних наук, доцентка, директорка музейно-просвітницького центру ВДПУ ім. М. Коцюбинського.

Місце проведення: туристичний хаб Visit Vinnytsia (вул. Соборна, 89). Деталі та реєстрація: https://forms.gle/t66aaXDF7MYXwAst8

16 листопада о 16:00 – презентація виставки «Цегляна інтонація Вінниці». Місце проведення: Європейська площа.

16 листопада о 16:30 – лекція «Візуальний образ міста в будівельних матеріалах». Спікерка: Ольга Грабовська, археологиня, кандидатка історичних наук.

Місце проведення: кінотеатр «Родина» (вул. М. Оводова, 47). Деталі та реєстрація: https://forms.gle/WMpJ1W49eUWrr59a6

17 листопада о 17:00 – лекція «Архітектурний код міста». Спікерка: Альона Субін-Кожевнікова, кандидатка архітектури.

Місце проведення: Музей Вінниці (вул. Симона Петлюри, 15А). Деталі та реєстрація: https://forms.gle/aDPcV51ujxdsgJzK8

18 листопада о 12:00 – open-air лекторій «Вулиця – люди – будинки». Спікерка: Тетяна Кароєва, історикиня, книгознавиця, бібліотекознавиця, краєзнавиця, музеєзнавиця, педагогиня, докторка історичних наук, доцентка.

Місце проведення: по вул. архітектора Артинова. Деталі та реєстрація: https://forms.gle/S2G87rf2UZ27pJcv5

21 листопада о 17:00 – лекція «Громадський простір Вінниці у часі та ландшафті». Спікер: Євген Совінський, перший заступник директора департаменту архітектури і містобудування – головний архітектор міста Вінниці.

Місце проведення: туристичний хаб Visit Vinnytsia (вул. Соборна, 89). Деталі та реєстрація: https://forms.gle/r7C9WFKop5Cy29Ff6

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin