Як у Вінниці допомагають постраждалим від домашнього насильства

На базі Вінницького міського центру соціальних служб працюють Мобільні бригади з соціально-психологічної допомоги людям, які постраждали від домашнього насильства. З початку року вони отримали 819 звернень/повідомлень та здійснили виїзди відповідно кожного звернення.

За день Мобільна бригада здійснює в середньому 5-7 виїздів. Сьогодні, 13 жовтня, ми поїхали на черговий виїзд разом з командою Мобільної бригади.

В одну бригаду входять три працівники: водій, практичний психолог та фахівець із соціальної роботи. Проте сьогодні виїзд здійснювали також спільно з фахівчинею Служби у справах дітей та поліцейським ювенальної превенції, адже у сім’ї, на допомогу якої вирушила Мобільна бригада, є діти, які стали свідками домашнього насильства.

«Сьогоднішній випадок, на жаль, дуже поширений. Кривдником є чоловік, який зловживає алкоголем. Він вчинив фізичне насильство щодо жінки. Свідком цього випадку стала малолітня дитина», – розповідає фахівчиня із соціальної роботи Марія Береза.

Члени мобільної бригади склали акт оцінки потреб сім’ї – документ, де детально описується ситуація, стан потерпілих та з’ясовуються потреби сім’ї у соціальних послугах. Також постраждалі особи можуть написати заяву на безкоштовне отримання соціальних послуг. Після цього практична психологиня Олена Гудімова провела консультацію з постраждалими від домашнього насильства.

«Загалом, для людини така допомога дуже важлива. Підтримка психолога, фахівця з соціальної роботи надає людині ресурс для подолання домашнього насильства. Постраждалі починають розуміти, що у цій біді вони не одні, у них є підтримка. Ми надаємо консультації, зокрема, як діяти, якщо чоловік чи дружина стають агресивними. Наприклад, на такі випадки потрібно мати із собою зібрану валізу із найнеобхіднішими речами (своїх і дітей), щоб в екстреній ситуації негайно покинути помешкання, та телефони гарячих ліній і спеціалізованих служб для підтримки постраждалих осіб», – зауважила Олена Гудімова.

Команда Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги надає соціальні послуги кризово (екстрено) та в разі необхідності може доставити постраждалих до кризових кімнат – безпечного простору для жінок і дітей з усіма необхідними меблями, засобами гігієни та харчуванням. Там постраждалі можуть знаходитися до 20 діб.

«Помічаємо таку тенденцію, що з початком повномасштабного вторгнення стало більше випадків домашнього насильства. Причин цьому може бути декілька: по-перше, непростий психологічний стан українців через війну, по-друге, наразі зросла поінформованість населення, тобто все більше людей дізнаються, до кого звертатися по допомогу та як діяти в разі домашнього насильства», – підсумувала директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська.

Мобільні бригади працюють 6 днів на тиждень з 8:00 до 22:00. На виклики вони реагують з 10:00 до 18:00.

Якщо ви стали свідком чи зіткнулися з домашнім чи гендерно зумовленим насильством, звертайтеся:

• 102 номер екстреного виклику поліції

• 15-47 урядова гаряча лінія з протидії домашньому насильству

• 116 111 або 0 800 500 225 – Національна гаряча лінія для дітей та молоді

• 116 123 або 0 800 500 335 – Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства

• 0432 67 04 60 – Вінницький міський центр соціальних служб

• 098 900 15 60 – Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги людям, які постраждали від домашнього насильства).

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin