Завдяки ГумШтабу 200 дітей та батьків із пільгових родин у Вінниці отримали можливість завітати у світ циркового мистецтва

Магічний портал у чарівні джунглі із динозаврами, єгипетськими богами та фантастичними героями: 7 жовтня, цирк на воді «Shekera» презентував у Вінниці свою нову програму «Алазана». Завдяки Міжрегіональному координаційному гуманітарному штабу побувати під куполом та насолодитися шоу протягом вихідних отримали можливість 200 дітей із батьками. Це малеча із сімей Захисників та Захисниць, загиблих воїнів, вимушених переселенців багатодітних родин, та тих, які опинилися у складних життєвих обставинах. Похід до цирку – яскраве продовженням акції «Діти мають право на дитинство».

Цирк – те із чим більшість асоціює чарівні миттєвості безтурботного дитинства. На вході – кульки та цукрова вата, на арені – карколомні трюки, магічні фокуси і звичайно веселі та дотепні клоуни. А поряд – татусі та матусі, сповнені гордості від того, що можуть усе це показати своїм чадам. Та, на жаль, сьогодні всі ми вимушені жити в реаліях війни – жорстоких та аномальних, в яких у батьків не завжди є змога запросити дітей у казку, а дехто з них уже ніколи не повернеться додому…

Підтримати та допомогти таким родинам покликана акція Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу «Діти мають право на дитинство». У її межах дивовижне шоу протягом суботи відвідали 160 дітей із своїми батьками. Чимало із них побували у цирку вперше у житті.

«Малюкам нині як ніколи потрібні приємні враження, що здатні відволікти від реальності, огорнути теплими дружніми обіймами, що спроможні гоїти душевні рани…Похід до цирку – неймовірна пригода, яка, без сумніву, залишиться яскравим дитячим спогадом. Ми прагнемо, щоб таких було якомога більше. ГумШтаб влаштовує подібні заходи щотижня. Зараз це похід до цирку, а раніше були катання на катамаранах, походи до кінотеатру, ігрових центрів тощо», – каже депутатка Вінницької міської ради, координаторка МКГШ Антоніна Іващук.

Попри війну життя триває. Іншого разу для дитинства не буде. Воно швидкоплинне, відбувається тут і зараз, зазначила своєю чергою її колега по ГумШтабу, депутатка обласної Ради Тетяна Побережна.

«Дійсно, на долю наших дітей випали жахливі випробування. Ми як дорослі сприймаємо всі ці військові дії по-своєму, але малечі маємо створювати таку атмосферу, в якій вона б відпочивала від тривог та не бачила життя лише у сірих та чорних фарбах. Такими заходами ми намагаємося підіймати настрій та налаштовувати на позитив», – каже Тетяна Побережна.

Чотирирічна Мар’янка міцно тримає за руку маму та з нетерпінням чекає на початок шоу. Дівчинці найбільше кортить побачити на арені динозаврів.

«Звичайно це для доньки велика подія, – посміхається мама дівчинки Ірина Федищева. – Ми переселенці із лівого берега Херсонської області. Наша домівка у Голій Пристані зараз затоплена. Полишили її минулого року під обстрілами з дитиною на руках. Відтоді живемо у Вінниці. Дуже приємно, що нас запросили на це дійство. Вважаю, що війна війною, а дитинство повинно бути у дитини, все це заради неї».

На арені твориться справжня магія води та світла. За провідницю у світ чарівних джунглів міста «Алазана» – дівчинка-мрійниця Жизель. Вона запрошує глядачів у неймовірні мандри, де живуть велетенські динозаври, фантастичні істоти та єгипетські боги. Тут поєднались казка та міфи, художні символи та метафори. Шоу, котре захоплює з перших хвилин, доповнюють маги, фокусники та, звісно ж, кумедний клоун…

«Лише подивіться на очі дітей. Після сеансу вони зовсім інші, просто сяють від щастя, – каже депутат Вінницької міської ради Дмитро Мира. – Війна не назавжди. Головне про це пам’ятати та робити все, щоб якомога зменшити її травматичний вплив на дітей. Приємно, що ми маємо можливість подарувати малечі казку. Це вже далеко не перший захід у межах акції Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу і ми й надалі будемо організовувати такі розваги.Не дамо ворогу відібрати дитинство у наших дітей!»

За словами Дмитра Мири, циркове шоу у неділю перегляне іще кілька десятків малюків. Втім, акція на цьому не завершується. Щоб дізнатися про найближчі події та зареєструватися на них, варто стежити за анонсами на сторінці у фейсбук МГКШ.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin