Вінниця представила велонапрямок на щорічній церемонії Європейської Енергетичної Відзнаки європейських міст у Люксембурзі

Протягом 27-28 жовтня у Люксембурзі відбувається щорічна церемонія вручення золотих сертифікатів ЄЕВ європейським містам. До участі у ній запрошені громади-учасниці проєкту “EXITE”, серед яких опинилася й Вінниця — єдине місто з України.

Представники з Вінниці розповіли про найкращу практику, яку втілюють роками у місті – розвиток велоінфраструктури. Створення екологічної інфраструктури – це питання охорони навколишнього середовища та динамічного розвитку громади.

Ольга Ремешевська, заступниця директора департаменту економіки і інвестицій ВМР розповіла, що Вінниця затвердила Програму розвитку велосипедного руху ще в 2013 році і місто досі продовжує розвивати цей проєкт.

“Зокрема, завдяки співпраці зі Швейцарською Конфедерацією у 2016 році, отримали близько 300 тис. швейцарських франків, які були спрямовані на покращення “м’якої мобільності” та 50 тис – на промоцію вело мобільності”, – розповідає вона.

Нині в місті є 25 станцій муніципальної мережі велопрокату “Nextbike”, де налічено 180 велосипедів. З початку проєкту і до цього часу (з 2018 – 2022 рр) велосипеди взяли в оренду понад 120 000 разів.

Крім того, у Вінниці встановлені 10 карт веломаршрутів та створено Муніципальну школу велосипедного спорту. Регулярно відбуваються тематичні заходи, серед яких і Всеукраїнський “Велофорум”.

“Враховуючи карантинні обмеження через COVID-19 з 2020 року та введення воєнного стану у 2022 році, ряд велосипедних заходів було зменшено. Втім місто активно працює над тим, щоб розширювати мережу велодоріжок. Наразі маємо 91 кілометр зі 110 запланованих. Те ж саме стосується й паркувальних майданчиків, які розміщені біля навчальних закладів, лікарень, спортивних комплексів та адміністративних будівель. Загальна кількість облаштованих паркомісць складає 720, – додає Ольга Ремешевська. – Ми працюємо над тим, щоб отримати “золоту” Європейську енергетичну відзнаку. Це один з пріоритетних напрямів нашої Стратегії до 2030 року “Вінниця 3.0”, і ми розуміємо, наскільки це важливо для повоєнного відновлення громад”.

Нагадаємо, наше місто ще у 2015 році перше в Східній Європі отримало Європейську енергетичну відзнаку, згодом – у 2019 році ми її підтвердили. У 2023 році заплановано проходження зовнішнього незалежного аудиту.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin