У Вінниці говорили про торгівлю людьми

Сьогодні у Вінниці відбулася зустріч,  на якій обговорювали включення об’єднаних територіальних громад в Національний механізм взаємодії щодо допомоги постраждалим від торгівлі людьми. Учасники круглого столу піднімати актуальні питання, в тому числі йшлось про те, що криза, викликана пандемією COVID-19, все більше впливатиме на поширення торгівлі людьми у всьому світі. Адже люди втрачають свою роботу, або їхня заробітна плата знижується, що підвищує шанси пристати на ризиковані пропозиції і потрапити до рук торгівців людьми.

Круглий стіл пройшов у рамках проекту «Досвід поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, у Вінницькій області». Перед тим, як проводи цю зустріч, її організатори відвідали з робочими візитами 20 ОТГ і вже за круглим столом підбили підсумки  цієї роботи та окреслили кроки на майбутнє.

Посол 2.JPG

У зустрічі взяв участь Посол, координатор ОБСЄ в Україні Генрік Вілладсен. «Дякую, що запросили мене до чудового міста Вінниця, де сьогодні у нас є можливість ще раз обговорити важливі питання протидії торгівлі людьми. Усі ми знаємо, що торгівля людьми впливає на весь світ, в тому числі й на всі 57 країн-учасниць ОБСЄ. З поширенням пандемії COVID-19 світ зіштовхнувся з безпрецедентною загрозою суспільному здоров’ю, яка у свою чергу впливає на соціальний та економічний добробут нашого суспільства. Хоча загроза COVID-19 є світовою, все ж таким негативні наслідки відчуватимуть сильніше найбільш вразливі верстви населення. Багато міжнародних організацій, в тому числі й ОБСЄ, видавали попередження про те, що криза пандемії COVID-19 все більше впливатиме на загрозу поширення торгівлі людьми. Адже дехто втрачає свою роботу, у інших заробітна плата знижується, через це підвищуються шанси, що вони пристануть на ризиковані пропозиції і потраплять в руки торгівців людьми з метою трудової експлуатації», – зазначив Генрік Вілладсен.
Також він розповів, що торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації переміщається в онлайн сферу, де торгівці можуть мати більше впливу на постраждалих, а саме на жінок та дівчат. «Діти під час карантину проводять більше часу онлайн, тому з більшою вірогідністю можуть постраждати від онлайн-грумінгу. У ці важкі та хаотичні часи для державної та місцевих влад важливо зміцнювати свої зусилля у боротьбі з торгівлею людьми та допомагати своїм спільнотам мінімізувати ризики постраждати від торгівлі людьми. За таких обставин роль координатора ОБСЄ в Україні, перш за все – підтримувати національні зусилля з посилення ініціатив, направлених на попередження та переслідування цього злочину та посилювати спроможність державної влади та місцевих спільнот надавати відповідну допомогу постраждалим. З початком реформи децентралізації, надзвичайно важливо включити об’єднані громади до числа інших стейкхолдерів, які роблять активний внесок до протидії торгівлі людьми. Мій офіс готовий підтримувати ці зусилля і саме сьогоднішній круглий стіл має на меті зміцнити таку ініціативу», – додав Генрік Вілладсен. 

Галина Якубович.JPG

Також у круглому столі взяла участь заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович. Вона зазначила: «Я вітаю всіх учасників круглого столу у місті Вінниці. Передаю вітання і учасникам круглого столу, і пану Послу від імені міського голови Сергія Моргунова. Сьогоднішній захід дійсно піднімає питання, які зараз є актуальними як під час пандемії, так і у зв’язку з тим, що в країні є військовий конфлікт, який також відкриває певні питання, особливо перед тими громадянами, які є переселенцями і які знаходяться у кризових ситуаціях. Такі кризові ситуації ми бачимо вже і на рівні нашої територіальної громади.  Якщо говорити про Вінницю, то 59 осіб мають статус людей, які постраждали від торгівлі людьми і з якими ми постійно працюємо. Я розумію, що найперше наше завдання – це проводити профілактичну, роз’яснювальну роботу, розповідати, що це явище, на жаль, існує, щоб було розуміння, які є права у людей, яку допомогу вони можуть отримати, які є механізми протидії цьому. Я знаю, що в цьому напрямку вже багато робиться, але я думаю, що завдяки співпраці з ОБСЄ ми напрацюємо і нові механізми, які потрібні нашим територіальним громадам».
Також Галина Якубович подякувала громадським організаціям, які активно працюють в напрямку протидії торгівлі людьми. «Ми дуже вдячні ГО «Джерело надії», «Прогресивні жінки», тому що наші працівники постійно з ними співпрацюють, радяться в певних питаннях. Така співпраця дає нам можливість удосконалюватись, знаходити нові механізми і допомагати людям, які цього потребують. У цьому році ми провели кілька просвітницьких заходів. Ми бачимо, що люди цікавляться цим питанням, розуміючи, що ризиків у нашому глобальному світі є багато, а щоб їх долати потрібно бути обізнаним в цьому питанні. Дякую ОБСЄ. Це організація, яка завжди підтримує нас і переймається безпекою громадян в цілому світі. Тож, дякую за співпрацю і сподіваюся, що вона і в подальшому буде плідною», – сказала Галина Якубович.

DSC_0341.JPG

Президентка ГО «Феміністичне об’єднання «Прогресивні жінки» Наталія Козлова зазначила, що Вінницький міський центр соціальних служб несе основне навантаження  по реінтеграції людей, які постраждали від торгівлі людьми. Вона сказала: «Дякую вам за те, що ви берете людей з області, які з певних причин не хочуть, можливо, проводити реінтеграцію у себе на місці проживання, це пов’язано з конфіденційністю. Тому ми вдячні вам за роботу, підтримку, що знайшли можливість і механізми цих людей реінтегрувати».
Перша заступниця голови Вінницької облдержадміністрації Наталія Заболотна подякувала ОБСЄ за багаторічну підтримку у Вінницькій області у напрямку боротьби з торгівлею людьми.  «Завдячуючи міжсекторальній співпраці у Вінницькій області як з боку влади, так і з боку громадських організацій, ми дійсно маємо ті напрацьовані та дієві механізми, які дозволяють нам сьогодні з одного боку виявляти осіб, які постраждали від торгівлі людьми, з іншого боку – надавати їм допомогу і працювати на попередження цього ганебного явища», – сказала Наталія Заболотна.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin