Очільник міста Сергій Моргунов звітував про 5 років роботи

відкрито три нові заводи, загалом в секторі економіки створено 9000 нових робочих місць. Вінниця почала власними силами виготовляти електротранспорт – зібрано 10 трамваїв та 6 тролейбусів. В місті відкрилось шість нових дитсадків та 24 спортивних осередків та ігрових майданчиків біля шкіл, завершено будівництво школи в мікрорайоні Поділля. Це лише незначна частина результатів реалізації заходів Стратегії розвитку Вінниці до 2020 року, про які прозвітував міський голова Сергій Моргунов під час чергової сесії міської ради 28 серпня.Стратегічний пріоритет 1: Формування сильної місцевої громади

З 2016 року у Вінниці впровадили конкурс «Бюджет громадських ініціатив», який користується великою популярністю серед містян. Адже він дає можливість активним мешканцям пропонувати громаді цікаві проекти і втілювати їх у життя. За цей час було реалізовано уже 49 ініціатив вінничан із загальним фінансуванням з бюджету громади у майже 24 млн грн.

2.JPG

Також було створено спільний майданчик для громадських організацій – на Пушкіна,11 відкрився соціохаб «Місто змістів», а самі ГО за  фінансової підтримки з міського бюджету реалізували  54 проєкти на суму майже 3,5 млн грн.

Упродовж 5 років учасникам АТО/ООС та членам сімей загиблих виділено 694 земельні ділянки, і цей процес триває – на завершальній стадії виділення ще 330 наділів. 

3.JPG

З початку 2018 року запрацював муніципальний Ситуаційний центр, до якого нині під’єднано уже 819 камер відеонагляду. Віднедавна почали застосовувати технології штучного інтелекту. Загалом зафіксовано понад 33 000 правопорушень. 

4.JPG

Вінницькі Прозорі офіси з 2015 року прийняли 4 мільйони відвідувачів та надали  більше мільйона послуг вінничанам.

5.JPG

Стратегічний пріоритет 2: Економічний розвиток, спрямований на високий та якісний рівень зайнятості
За останні п’ять років у Вінниці відкрито 3 нові заводи, введені додаткові потужності на 7 вінницьких підприємствах. В цілому в секторі економіки міста за цей період створено 9000 нових робочих місць.

7.JPG

«Створення трьох індустріальних парків і робота над впровадженням проєкту інноваційно-технологічного парку «Кристал» є тим чинником, який сприяє створенню нових можливостей для бізнесу, що надалі призводить до збільшення робочих місць,  – зазначив Сергій Моргунов. –  В розвиток території, де наразі створено три індустріальні парки, ми вклали досить багато коштів з міського бюджету на розвиток інфраструктури: підвели каналізацію, воду, газ, світло, встановили електропідстанцію, будуємо дві дороги, щоб створити належні умови для інвесторів. Наступний етап – будівництво компанією HEAD нового заводу, який буде одним із найпотужніших у Східній Європі по виробництву обладнання для зимових видів спорту».

8.JPG

За результатами всеукраїнського рейтингу Regional Doing Business 2018 Вінниця визнана містом, в якому найлегше вести підприємницьку діяльність в Україні. За оцінками незалежних рейтингових агентств України Вінниця має найвищі рейтинги інвестиційної привабливості. 

Доходи бюджету громади завдяки фінансовій децентралізації зросли в 3,3 рази – понад 4,8 млрд грн. Видатки бюджету розвитку зросли в 3,2 рази – понад 1 млрд грн.

10.JPG

З 2015 року Вінницю відвідало понад 235 000 туристів – і це лише дані по туристах, які залишались у місті з ночівлею. Тих людей, які приїздили на тур вихідного дня в рази більше. У 2019 році податкові надходження до бюджету громади від індустрії гостинності склали 35 млн грн, а обсяг туристичного збору сягнув більше 2 млн грн.

11.JPG

Стратегічний пріоритет 3: Сталий екологічний розвиток і покращення якості надання комунальних послуг

КП «ВТК» почало на базі підприємства виготовляти електротранспорт: 10 трамваїв «Vin Way» та 6 тролейбусів «Vin Line». Було збудовано вставку трамвайної колії на вул. Пирогова/Келецька і відкрито новий трамвайний маршрут. Проведено реконструкцію дорожньої розв’язки площі Гагаріна з перекладкою колій за технологією «оксамитового шляху». За цією ж технологією замінили колії на вул. Замостянській.

13.JPG

За 5 років капітально відремонтовано, реконструйовано або збудовано нових – 56 вулиць та доріг (загальною протяжністю 52,2 км). Крім того, за 5 років укладено 44 ділянки тротуарів (29,6 км). Також за ці роки у приватному секторі за програмою співфінансування проведено асфальтування на 119 вулицях, прокладено 9,6 км водогонів та 24,1 км мереж каналізації Крім того, у місті за ці роки збудовано та відремонтовано 28 об’єктів зливової каналізації (загальною протяжністю 8 км).

З 2015 року розпочався перехід вуличного освітлення на світлодіодні світильники – їх по місту встановлено уже понад 4800.

14.JPG

Протяжність велодоріжок за 5 років зросла з 20 км до 75 км. Запроваджено муніципальний велопрокат Nextbike, який налічує 25 станцій на 180 велосипедів. По місту облаштовано 1200 велопаркомісць.

15.JPG

За 5 років замінено 28 км теплових мереж в 2-х трубному обчисленні. Частина з них – в рамках спільного зі Швейцарією проєкту з модернізації систем теплопостачання трьох мікрорайонів. Крім того, влаштовано 209 ІТП теплопостачання та гарячого водопостачання в мікрорайонах Київська/Зулінського та на Вишеньці і Слов’янці.  Збудовано 2 твердопаливні котельні – у Тяжилові та по вул. Зулінського, де також модернізовано газову котельню.

16.JPG

 «Стратегічне питання для громади – якість питної води. Торік ми звернулись до Вінницької обласної ради, щоб вони передали «Вінницяоблводоканал»  у власність територіальної громади міста. Але, на жаль, обласна рада поки що блокує цей процес по незрозумілих для всіх нас причинах. Але я маю надію, що склад нової обласної ради відповідально поставиться до цього питання. Бо вінничани мають користуватись якісною питною водою, в тому числі необхідно вирішити усі проблемні питання по очисних спорудах. Одним із важливих елементів забезпечення якісною водою є стан річки Південний Буг. Ми з вами багато уваги приділили цьому важливому питанню. На сьогодні ми розпочали масштабну комплексну програму по очищенні 13  км річки, яка знаходиться у межах Вінниці. Для цього купили два земснаряди, баржу, залучили додаткову спецтехніку. Розпочали першу чергу реалізації цієї програми і вже підняли з дна річки 100 тис. кубометрів намулу. Але наголошую: якісна питна вода – це комплекс питань, в який входить і очищення самої річки і модернізація підприємства «Вінницяоблводоканал», – говорить Сергій Моргунов.

18.JPG

Стратегічний пріоритет 4: Якість життя
За 5 років мережа дошкільних закладів поповнилась шістьма дитячими садочками, збудовано школу в мікрорайоні Поділля. З 2015 року комплексно утеплено 10 шкіл та 9 садочків, в роботі – ще 7 садків і 3 школи. Разом з новозбудованими закладами, які здаються уже утепленими, на кінець року у Вінниці будуть термомодернізовані уже третина закладів освіти.  

20.JPG

У всіх дитячих закладах встановлено системи очищення води, повністю або частково замінено обладнання харчоблоків у всіх школах. В 52 дитсадках встановлені пароконвектомати, далі ця програма пошириться на школи. 

21.JPG

За 5 років збудовано 24 стадіони, спортивні та ігрові майданчики на шкільних територіях (на сьогодні 28 з 37 закладів уже мають оновлену спортивну базу). Завершено 1 етап програми по оновленню ігрових майданчиків у садочках – ігрове обладнання замінили на майданчиках 45 садочків. Споруджено 54 спортивних та ігрових майданчиків для мешканців.

20.JPG

Збудовано футбольне поле для Палацу дітей та юнацтва за європейськими стандартами. Проведено реконструкцію бігових доріжок стадіону МДЮСШ №1 в Центральному парку. За ці роки у Вінниці відкрито єдині в Україні Музей української марки та Музей моделей транспорту, капітально відремонтовано 7 бібліотек, оновлено приміщення та обладнання кінотеатру «Родина». 

23.JPG

У 2016-му на базі МКЛ №3 відкрито хоспісне відділення, лише у 2019 паліативну допомогу тут отримали 668 пацієнтів.
У 2017-му в МКЛ №1 відкрили після реконструкції сучасне відділення анестезіології та інтенсивної терапії,  у «Центрі матері та дитини» – відділення гінекології, де вже надано допомогу понад 3 тисячам пацієнток, а також жіночу консультацію з денним стаціонаром.

25.JPG

Серед стратегічних проектів в медицині міста, які у стадії реалізації, 3 масштабних проекти: будівництво хірургічного корпусу МКЛ ШМД, будівництво Регіонального центру серцево-судинної патології та створення ПЛР-лабораторії в Муніципальному діагностичному центрі.

26.JPG

Стратегічний пріоритет 5: Збалансований просторовий розвиток

За 5 років у Вінниці повністю оновили низку громадських просторів: проведено реконструкцію проспекту Космонавтів із площею Костянтина Могилка, вулиці Замостянської, площі Ліверпуль, головного входу в Центральний парк, а також територію біля озера Миру по вул. Максимовича. 

30.JPG

Також повернули у місто історичну колонну – символ набуття Вінницею Магдебурзького права. У Вінниці з’явився перший в Україні повноцінний пам’ятник  Головному Отаману військ УНР і Голові Директорії Симону Петлюрі. А на честь Небесної Сотні Встановлено скульптурну композицію «Дерево Свободи» на однойменному майдані.
Щодо просторових рішень, то у центрі міста оновили площу Ліверпуль із встановленням арт-композиції на честь «Бітлз». Провели реконструкцію громадського простору довкола озера Миру – вперше за весь час його існування. В тому числі тут було проведено очистку самого озера, а також 2-х озер на Тяжилові, ставків на  в Пирогово та на П’ятничанах.
«Ми залишаємо у своїх планах на майбутнє створення сучасних зон для відпочинку. Зараз ми працюємо над першою чергою по парку Хімік, вже фактично затвердили концепцію щодо облаштування скверу Альтмана, потрібно далі розвивати парк Дружби народів», – каже міський голова. 
Також за ці роки капітально відремонтовано 180 дворів та прибудинкових територій, у місті висадили 4209 молодих дерев.

29.JPG

«Дійсно – зроблено немало. Але ми розуміємо, що у нас є досить багато викликів. Разом з тим, хочу наголосити, що ця робота можлива була тільки за консолідованої позиції територіальної громади, місцевих органів влади та депутатського корпусу. Тому що прийняття ефективних рішень дало можливість виконавчим органам влади реалізовувати багато проєктів», – підсумував Сергій Моргунов.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin