Вінницьким породіллям більше не видають бейбібокси, які запровадив Гройсман

Підтримати народжуваність та материнство в Україні – таку мету визначив у 2018 році Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та ініціював надання «пакунків маляти» новонародженим українцям. Із того часу сотні тисяч породіль отримали бебі-бокси – урядовий «посаг» для немовлят, який містив усе необхідне для маленьких українців із перших хвилин їхнього життя.  Однак у 2020 році чинний Кабмін скасував так звану натуральну допомогу родинам із новонародженими. «Бебі-бокси» пропонується замінити грошовими виплатами. Щоправда, коли та як батьки отримуватимуть такі компенсації, поки незрозуміло.  

У пологових будинках України та Вінниччини, зокрема,   припинили видачу «пакунків малюка» породіллям. Така ситуація склалась через те, що цьогоріч закупівля одноразової допомоги проводилася централізовано через державну установу «Професійні закупівлі». Проте, 30 червня, за результатом розгляду скарг учасників закупівлі, Антимонопольним комітетом України прийнято рішення взагалі скасовувати процедуру закупівлі «пакунку малюка». Натомість в Мінсоцполітики запропонували варіант компенсації вартості «бебі-боксів». У проєкті постанови зазначається, що вартість одноразової натуральної допомоги „пакунок малюка” становитиме не більше як п`ять тисяч гривень. Проте, затвердженого механізму цих виплат досі немає.

Так, у Вінниці поки що  питання намагаються вирішити  наступним чином: породіллям радять написати заяви,  відповідно до яких родини, де є новонароджена дитина, ставлять на чергу. А що вони отримають у результаті –  гроші чи «бебі-бокси» – теж ніхто не знає, адже жодного нормативного документу від Уряду на Вінниччині не отримали.  

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin